Ny tid för läkemedels-Europa

Helt nya slags läkemedel, suddiga gränser till medicinteknik och kliniska studier som måste förnyas när läkemedel ingår i paket med diagnostik, appar och patientrapporterad hälsa. Det är några kännetecken på ett läkemedels-Europa som görs om från grunden, säger Tomas Salmonson, avgående toppchef för EMA, i en intervju för LIFe-time.se.


Tomas Salmonsons uppdrag klart efter tjugo år

Att värdera läkemedel även efter godkännandet, större medverkan av patienter, att en sjukdom delas upp i flera sjukdomar, samt att särläkemedlen blir allt fler. Det är några förändringar Tomas Salmonson upplevt under knappt två decennier som centralt placerad inom Europas godkännandesystem för läkemedel.


Fokus på säkrare läkemedel för barn

Många läkemedel som används till barn är inte utprovade på barn, och inom många områden saknas samlad kunskap. I en rapport från Läkemedelsverket redovisas satsningar som kan bidra till en effektivare och säkrare läkemedelsanvändning till barn. 


Ledare

"Att regeringen ser läkemedel som en nödvändig samhällsfunktion är ett tydligt besked inför framtiden"

Anders Blanck VD - LIF


Antioxidanter kan förvärra cancer

Det som för några år sedan beskrevs som ett cancervapen, kan i själva verket öka takten i sjukdomen. Resultat från forskning vid Sahlgrenska akademin i Göteborg ger ytterligare bevis för den senaste uppfattningen om antioxidanter: höga doser leder till cancerspridning och större tumörer.


Grönt ljus för fyra Life Science-förslag

Det går åt rätt håll. Av de 14 förslag för att stärka svensk Life Science som stiftelsen Forska!Sverige överlämnade till regeringen för tre år sedan har fyra åtgärdats. För ytterligare åtta har ett arbete påbörjats och det är bara två förslag som rödmarkeras, det vill säga att beslut saknas.


Håll koll


Apotekens e-handel växer

Den tidigare kraftiga ökningen av nya apotek har bromsats upp, samtidigt som apotekskedjornas e-handel växer kraftigt. Det visar en rapport från TLV om apoteksmarknadens utveckling i Sverige. E-handeln av recepförskrivna läkemedel ökade med 40 procent i antal förpackningar, och med 20 procent i försäljningsvärde under förra året.


Hög efterfrågan på influensavaccin

Oväntat hög efterfrågan har inneburit brist på ett av årets influensavaccin, Vaxigrip Tetra. Vaccinet har levererats till landstingen utifrån de prognoser som gjorts av respektive landsting. Även det andra upphandlade vaccinet, Influvac Tetra, kan komma att stå inför en restnotering inom kort, enligt Läkemedelsverket. Personer i riskgrupper som ännu inte vaccinerat sig bör kontakta sin vårdgivare, uppmanar myndigheten.


Fyra principer för digitala vårdtjänster

Att gällande författningar eller kunskapsstöd inte förutsätter fysiska möten med patienter, att digitala tjänster är anpassade till enskilda patienters behov och förutsättningar, att vårdgivaren har tillräcklig information om patienten, samt och att uppföljning och koordinering med andra aktörer är möjlig. Det är principer för digitala tjänster som Socialstyrelsen formulerat i ett uppdrag från regeringen.