23 november 2018
Ett nyhetsbrev från de forskande läkemedelsföretagen
.
Helt nya slags läkemedel, suddiga gränser till medicinteknik och kliniska studier som måste förnyas när läkemedel ingår i paket med diagnostik, appar och patientrapporterad hälsa. Det är några kännetecken på ett läkemedels-Europa som görs om från grunden, säger Tomas Salmonson, avgående toppchef för EMA, i en intervju för LIFe-time.se.
Att värdera läkemedel även efter godkännandet, större medverkan av patienter, att en sjukdom delas upp i flera sjukdomar, samt att särläkemedlen blir allt fler. Det är några förändringar Tomas Salmonson upplevt under knappt två decennier som centralt placerad inom Europas godkännandesystem för läkemedel.
Många läkemedel som används till barn är inte utprovade på barn, och inom många områden saknas samlad kunskap. I en rapport från Läkemedelsverket redovisas satsningar som kan bidra till en effektivare och säkrare läkemedelsanvändning till barn.
Anders Blanck VD - LIF
Det som för några år sedan beskrevs som ett cancervapen, kan i själva verket öka takten i sjukdomen. Resultat från forskning vid Sahlgrenska akademin i Göteborg ger ytterligare bevis för den senaste uppfattningen om antioxidanter: höga doser leder till cancerspridning och större tumörer.
Det går åt rätt håll. Av de 14 förslag för att stärka svensk Life Science som stiftelsen Forska!Sverige överlämnade till regeringen för tre år sedan har fyra åtgärdats. För ytterligare åtta har ett arbete påbörjats och det är bara två förslag som rödmarkeras, det vill säga att beslut saknas.
Den tidigare kraftiga ökningen av nya apotek har bromsats upp, samtidigt som apotekskedjornas e-handel växer kraftigt. Det visar en rapport från TLV om apoteksmarknadens utveckling i Sverige. E-handeln av recepförskrivna läkemedel ökade med 40 procent i antal förpackningar, och med 20 procent i försäljningsvärde under förra året.
Oväntat hög efterfrågan har inneburit brist på ett av årets influensavaccin, Vaxigrip Tetra. Vaccinet har levererats till landstingen utifrån de prognoser som gjorts av respektive landsting. Även det andra upphandlade vaccinet, Influvac Tetra, kan komma att stå inför en restnotering inom kort, enligt Läkemedelsverket. Personer i riskgrupper som ännu inte vaccinerat sig bör kontakta sin vårdgivare, uppmanar myndigheten.
Att gällande författningar eller kunskapsstöd inte förutsätter fysiska möten med patienter, att digitala tjänster är anpassade till enskilda patienters behov och förutsättningar, att vårdgivaren har tillräcklig information om patienten, samt och att uppföljning och koordinering med andra aktörer är möjlig. Det är principer för digitala tjänster som Socialstyrelsen formulerat i ett uppdrag från regeringen.
LIFe-time.se produceras av LIF - de forskande läkemedelsföretagen
LIF Service ABBox 17608118 92 Stockholminfo@lif.se LIFs Dataskyddspolicy