Artikel om Mikael Andersson

, Johanna Rönnholm

Under Neurodagen i Ronneby i år så träffade jag Mikael Andersson från Göteborg som varken har armar eller ben.

Kan du berätta lite om dig själv?
-Jag heter Mikael och bor i Västra Frölunda tillsammans med min fru Kristina och 4 barn, fast det är bara 2 som bor kvar hemma. Jag har en bakgrund som Inspirationsföreläsare och under 2021 så började jag som kundinformatör på Frösunda Personlig Assistans. Men jag gör fortfarande föreläsningar, säger Mikael Andersson.

Var gick du i skolan?
-Jag växte upp i Örebro och gick i skolan där. Jag gick i vanlig skola och hade förmånen att gå tillsammans med kompisar som bodde i mitt område så jag behövde inte gå på en special skola. Jag fick stöd av en elevassistent i skolan, berättar Mikael.

Vad ville du jobba med efter skolan?
-Ja du, jag var väldigt osäker på det just då, men jag hade turen och förmånen att ha människor runt omkring mig som såg att jag var väldigt intresserad av idrott och handikappidrott och då skapades det en tjänst som handikappidrottskonsulent i Örebro läns handikappidrottsförbund så jag jobbade där tillsammans med en kompis som också började arbeta där så vi jobbade där, så då fick jag både utöva idrott på min fritid och jobba med idrott i mitt yrke, det var fantastiskt spännande tycker jag, säger Mikael.

Jag har sett att du är författare också. Har du blivit
det på senare tid?
-Ja, jag började skriva min självbiografi 2007, som publicerades 2009,. Boken heter ”Armlös benlös men inte hopplös”. Den handlar om mitt liv, säger han.

När började du vara ute och föreläsa?
-Någonstans mellan 2001 och 2003 gjorde jag det lite då och då, inte på heltid, utan när det fanns en möjlighet och då jobbade jag fortfarande med bilar och bilanpassning, säger Mikael Andersson.

Vilka hjälpmedel använder du för att ta dig fram?
-Jag använder elrullstol till att börja med, det är kanske det hjälpmedlet som jag använder allra mest. Jag använder foten för att köra rullstol, säger han.

Har du varit i Blekinge tidigare?
-Oh ja, jag har varit här många gånger här i Ronneby och gjort föreläsningar. Det är alltid trevligt att komma till Blekinge, avslutar Mikael Andersson att berätta.

Text &Foto: Johanna Rönnholm