Äventyra inte vården för oss med sällsynta sjukdomar

Sjukersättning till Högsta förvaltningsdomstolen


 
 
 
 
Informationscentrum för Ovanliga Diagnoser (IOD) hotat
Äventyra inte vården för oss med sällsynta sjukdomar
Det behövs en nationellt samordnad handlingsplan för att möta medicinska och sociala behov hos personer som lever med en sällsynt diagnos, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck, tillsammans med ytterligare fem företrädare för olika patientförbund, på Dagens samhälles debattsida. Debattörerna är kritiska mot upphandlingsförfarandet kring driften av Socialstyrelsens databas om ovanliga diagnoser.
 
 
 
Väderkvarnar i Toledo
Magnus Andersson är Neuros samordnare för rättshjälp.
Foto: Håkan Sjunnesson.
Medlemsförmån - rättsombud
Överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen
Under 2019 har Neuros rättsombud hjälpt cirka 400 medlemmar med juridiska frågor. Det har handlat om till exempel sjukpenning, sjukersättning, LSS, bostadsanpassning och färdtjänst.

Under december hjälpte vi en medlem med skolios att överklaga ett nekande av sjukersättning till Högsta förvaltningsdomstolen. Medlemmen har svår ryggvärk och smärtor sedan snart 20 år tillbaka. Trots ett otal arbetsprövningar med omfattande anpassningar via Arbetsförmedlingen har hen inte klarat att arbeta mer än några timmar per vecka. Såväl läkarintyg som rehabiliteringsutredningar påvisar entydigt att hen inte klarar av att arbeta. Trots detta nekas hen sjukersättning av försäkringskassan, vilket vi anser felaktigt.
 
 
 
Inbjudan
Information om rättigheter
Vilka lagar har jag nytta av om jag eller en familjemedlem lever med neurologisk funktionsnedsättning? Hur ansöker jag? Om jag inte är nöjd med ett beslut, vad gör jag?

Magnus Andersson, koordinator för Neuroförbundets juridiska rådgivning, informerar om olika lagar som berör personer med funktionsnedsättning.

3 datum 3 orter

Medlem i Neuro - Fri entré!

Ej medlem än? 100 kr eller fri entré om du löser medlemskap i Neuro på plats.
 
 
 
Egen insamling
 
Enklare att göra skillnad
Starta en egen insamling
Nu har vi gjort det lättare för dig som vill starta en egen insamling till Neuro.

Den nya lösningen är enkel att använda och att dela i till exempel sociala medier. Dessutom kan dina vänner lämna ett meddelande på din insamlingssida.

Du som redan har en insamling på den gamla insamlingsplattformen hittar den genom den webbadress du tidigare använt. Vi hjälper dig gärna att manuellt föra över ditt insamlade belopp till den nya plattformen om du istället vill starta en insamling där.
 
 
 
 
Neuro.se/nyheter
Fler nyheter från Neuro
 
 
 
Neuro vill göra mer
Du vet väl att:
  • Varje insamlad krona hjälper oss att hjälpa fler: genom bidrag till forskning, rehabilitering, rekreation samt juridiska råd och diagnosstöd för den som drabbats av neurologisk diagnos.


  • Ju fler vi blir som medlemmar - desto starkare blir vår röst. Genom ditt medlemskap hjälper du oss att påverka politiker och andra beslutsfattare i frågor som berör neurologisk vård. Dessutom får du regelbundet ett eget exemplar av Reflex i din brevlåda.
 
 
 
 
Vi skickar information till dig som är medlem i Neuro, har prenumererat på vårt nyhetsbrev eller deltagit i någon av våra kampanjer. Du kan avregistrera dig från utskick längre ner i mejlet.
Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
 
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.


Neuro, Box 4086, 171 04 Solna, Sweden


 
Email Marketing by ActiveCampaign