Krav som du måste uppfylla för att kunna ansöka om färdtjänst

• Du ska vara folkbokförd i Stockholms län
• Du ska ha väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller resa med den allmänna kollektivtrafiken
• Du ska ha en funktionsnedsättning som varar i minst tre månader

Du behöver alltid ha ett läkarintyg för färdtjänst med en beskrivning av din funktionsnedsättning och dina svårigheter till följd av nedsättningen. Vid ögonsjukdom och psykiatrisk sjukdom behöver du ett läkarintyg från specialistläkare.

Det finns en ansökningsprocess, den gäller både för dig som söker för första gången och för dig som söker för att ditt nuvarande färdtjänsttillstånd snart går ut.

Så här ansöker du om färdtjänst

1. Ta kontakt med din behandlande läkare eller din husläkare för att få ett läkarintyg.

2. Skicka läkarintyget till kommunen/stadsdelsförvaltningen där du är folkbokförd.

3. Du blir kontaktad av en utredare på kommunen/stadsdelsförvaltningen som bokar ett möte med dig. I samband med mötet beskrivs din funktionsnedsättning i en utredning.

4. Du beskriver själv dina svårigheter i en ansökningsblankett som du får av utredaren. Ta med ett nytaget foto till besöket.

5. Din hemkommun skickar alla handlingar (läkarintyg, utredning, ansökan och foto) till Färdtjänsten på Trafikförvaltningen.

6. Trafikförvaltningen fattar beslut om du får färdtjänst och skickar hem beslutet till dig.

Om du blir beviljad färdtjänst, kommer ditt personliga färdtjänstkort på posten inom en vecka. Först när du har fått ditt färdtjänstkort kan du resa med färdtjänsten. Kortet gäller även för att resa med SL och Waxholmsbolaget för dig och en medföljare utan extra kostnad.

Länk till hur du ansöker om färdtjänst på hemsidan för Färdtjänst i Region Stockholm