Om träning vid Parkinsons sjukdom

På den internationella Parkinsondagen föreläser Franziska Albrecht, som fått forskningsbidrag från Neuro, om individuell träning för att förbättra gång, balans och kognition vid Parkinson.

Föreläsare - Franziska Albrecht, Avdelning för fysioterapi. Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle. Karolinska Institutet.

När - torsdag 11 april. 

Tid - kom i god tid (helst inte senare än 13:45) föreläsningen börjar 14:00 - till ca. 15:30. 

Var - i vår lokal på Fatbursgatan 19 eller digitalt via videolänk.

Videolänk (Zoom) - https://us02web.zoom.us/j/83715896566?pwd=R3VSTGswd2JFWTUrRkppQVUzVCswZz09

Anmälan - Mejla stockholm@neuro.se senast tisdag 9 april uppge om du kommer till vår lokal eller om du deltar digitalt. 

Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom som ger ett flertal olika symtom, bland annat motoriska symtom som nedsatt gång- och balans men även icke-motoriska symtom som nedsatt minne och depression. Parkinsons är dock en heterogen sjukdom och symtombilden varierar mellan personer. För att veta mer om sjukdomen så försöker man istället dela upp Parkinsons sjukdom i olika undertyper. I sin forskning fann Franziska olika undertyper av Parkinsons sjukdom med hjälp av information från olika motoriska och icke-motoriska tester samt hjärnavbildning. Därefter undersökte de hur personer med Parkinson svarade på en gång och balansträning samt hur olika undertyper påverkade effekten av träningen. Ökad kunskap om olika undertyper av Parkinson ger möjligheten att rikta vård och rehabilitering specifikt mot dessa undertyper och bana väg för precisionsrehabilitering.

Neuro Stockholms temaföreläsningar sker digitalt på dagtid. Föreläsaren genomför föreläsningen digitalt som sänds "direkt" via länk på Zoom (videomöte). Du kan välja på att se föreläsningen hemifrån eller komma till vår lokal och se föreläsningen på storskärm. Vi kallar det för att du deltar digi-fysiskt. Vi lägger också ut föreläsningen på vår YouTube-kanal så du kan titta i efterhand.