En salig blandning

Kansliet håller stängt Skärtorsdag 14/4 till och med Annandag Påsk 18/4. 

 

Det är påskägg och påskharar, fjädrar och påskliljor. Har du gömt kvasten och stängt skorstensspjället? Påsken är den största högtiden i det kristna kyrkoåret men våra traditioner är en salig blandning av religiös symbolik och folktro. Det finns massor med roliga fakta, idéer och bakomliggande anledningar till varför vi gör som vi gör. 

Hur hamnade påskharen i påsksmeten?
Vi får ta oss till Tyskland för att förstå varför påskharen i dag är ett populär inslag i vårt påskfirande. För visst är det väl haren som gömmer påskäggen? På 1850-talet lanserade sötsaks- och leksaksindustrierna haren som påsksymbol för barn. Men haren var redan på 1600-talets senare del känd som en påsksymbol, i alla fall i Pfalz och Elsass.

Vet du varför vi frossar i ägg till påsk?
Vid senvintertid och tidig vår började tamhönsen sin värpning på flera håll i Sverige. Men förr var man tvungen att lagra äggen till efter fastan. Ägg var nämligen förbjudna före påsk. Just därför blev påskens äggätande en självklarhet. I norra Sverige, bland annat Jämtland, berättas att ”pingstägg” var vanligare än påskägg då det ofta var svårt att få ägg till påsk eftersom värpningen kom igång lite senare.

Vad gjorde häxorna på Blåkulla?
Få geografiska platser har identifierats som Blåkulla. Var det egentligen låg var kanske inte så viktigt. Viktigare var beskrivningarna av vad häxorna hittade på. Blåkulla beskrivs ofta som en bisarr ”antivärld”, där man dansar och kopulerar med ryggarna mot varandra, föder barn samma dag som de avlats och läser ”Fader vår” baklänges. Visste du att ett vanligt motiv var att man på Blåkulla använde uppochnedvända kvinnor som ljusstakar?

Varför just påskliljor?
Att vi svenskar pyntar hemmet med just påskliljor hänger ihop med handelsträdgårdarnas framväxt. Påskliljan har dock odlats som prydnadsväxt i Norden sedan 1500-talet. Den blev tidigt populär hos allmogen men det dröjde länge innan den blev ”påskens blomma”. Påsklilja är en flerårig lökväxt som ingår i familjen amaryllisväxter.

Fakta/påståenden är hämtade från Nationalencyklopedin.