Föreläsning – Om autoimmuna sjukdomar och en forskares kamp för sin mamma av forskaren och läkaren Anita Kåss.

Nordstedts har nyligen släppt boken När kroppen angriper sig själv – Om autoimmuna sjukdomar och en forskares kamp för sin mamma av forskaren och läkaren Anita Kåss.

Anita kommer till Stockholm den 6 november för att göra intervjuer för sin nya bok och för att hålla en föreläsning på Grillska huset i Gamla stan. Biljetterna kostar 150 kr men Neuros medlemmar får 50 kr rabatt om de anger koden VIP på bokningssidan. Här är länken till eventet.

https://billetto.se/e/nar-kroppen-angriper-sig-sjalv-en-forelasning-om-autoimmuna-sjukdomar-biljetter-390249

Anita Kåss mamma dog i sviterna av sin ledgångs­reumatism när Anita bara var 13 år. Sedan dess har hon, i studier och i sitt arbete som läkare och forskare, kämpat för att finna ett botemedel mot sjukdomen. Det har varit en ensam jakt på svar. Få har trott på hennes upptäckter, men nyligen ledde de till ett avtal med en av läkemedelsindustrins giganter.

 Miljoner människor världen över lever med konse­kvenserna av ett havererat immunförsvar. Det leder till sjukdomar som ledgångsreumatism, psoriasis, multipel skleros, diabetes, ulcerös colit, celiaki och alopeci.

Uppemot tio procent av oss drabbas någon gång i livet, och för många patienter finns det varken bot eller lindring. I jakten på att lösa det autoimmuna mysteriet tar Kåss oss med på en populärvetenskaplig resa in i immun­försvarets gåtfulla värld.

 Anita Kåss är läkare och forskare. Hon doktorerade vid universitetet i Oslo 2015 med en avhandling om hormonbehandling vid ledgångsreumatism.

 Anita Kåss är född i Storbritannien, idag bor hon i Porsgrunn, ­Norge, och jobbar på Betanien Hospital.

Info om tillgängligheten.

Vanliga vägen på stortorget 3 så är det ca 10 trappsteg och sen en hiss till plan 2 och sen tyvärr några trappsteg in till själva riddarsalen, men om man går in runt hörnet av stortorget på Köpmannagatan så slipper man trappsteg, det är en ramp sen hiss till plan 2 och man kommer direkt in i riddarsalen. Dock är hissen där väldigt liten så beror på vilken typ av rullstol, går inte in en bred variant där.