Resa till Lundbrunn och Forsvik

I månadsskiftet juli/augusti åkte Neuroförbundet i Mark på utflykt i vårt vackra Sverige. Vi började med en mycket intressant guidning av Forshems märkliga kyrka och sedan bar det upp till Kinnekulles topp och den vidunderliga utsikten. Många av gårdarna vid sjön var imponerande herresäten från medeltiden, vackra kyrkor där ibland Sveriges första domkyrka, Husaby kyrka. Efter en god natts sömn på Lundsbrunn gick vår resa till Forsvik där vi bordade hjulångaren Erik Nordevall ll som är en kopia av originalet.Vi fick en fantastisk tur i strålande väder och med en guide som tillförde oss en mängd historiska händelser om båten och även om Forsviks bruk. En härlig måltid i Hjo vid Vätterns strand avslutade vår resa.

Kalorifären vid Forsviks Bruk. Den heta luften från kalorifären torkade pappersmassan som framställdes i träsliperiet. Kalorifären eldades med ved och hettade upp en värmeväxlare. Remdrivna fläktar förde in hetluften via den svarta tuben till torkugnarna i träsliperiet.

Luften till kalorifären gick i en kanal längs tubens utsida och uppvärmdes därigenom av hetluften. Varmluftsanläggningen var först inrymd i fabriken men flyttades vid återuppbyggnaden efter branden 1876 till en säkrare plats. Detta är den enda kalorifären som finns kvar.


Vid pennan Marianne Jonasson
Foto Kenneth Jonasson och Kicki Staffas.