Malmö

4-dagarsresa till Skåne 23-26 april 2019

Övernattningar i Malmö. Utflykter, luncher, middagar och guidning ingår.

Referat Skåneresan 23 -26 april 2019.

Neuroförbundet i Mark har åter varit på resande fot. 27 medlemmar äntrade bussen den 23/4 och styrde kosan mot Skåne.
Första stoppet blev Margretetorp där en delikat lunch med kokt kolja serverades.
Färden gick sedan vidare söderut. Vädret var blåsigt och detta i samband med rådande torka gjorde att jorden virvlade och minskade sikten avsevärt.
Vid 16.30 var vi framme i Malmö och kunde inta våra rum på Scandic Triangeln. Några intog ryggläge medan andra kollade närområdet på utsidan av hotellet. Kl. 19.00 serverades middag med högrev och rotmos som huvudrätt. Efteråt samlades vi i baren för en liten sängfösare.

Nästa dag gick bussen till Falsterbo fågelstation. Vi hälsades välkomna av Karin Persson som berättade om sitt arbete där med fågelobservationer men även som väderobservatör. Hon rapporterar väderläget var 3.e timme dygnet runt 365 dagar om året!

Karin berättade från universums födelse för ca 13.8 miljarder år sedan. Om att livet började i vatten och att det var bakterier som var först, för ca 4 miljarder år sedan. Hon beskrev målande hur de olika arterna kom till. Fåglarna utvecklades från dinosaurerna. Dessa dog ut i samband med en stor asteroid, med en diameter på 14 km, slog ner i Mexiko. För 7 miljoner år sedan bildades människan, 9 miljoner arter växter och djur. Insekterna är störst. Det finns 10 000 fågelarter.

Det är 13 000 år sedan istiden smälte. Växterna kom först sedan insekterna - smådjuren – större djur, sist människan.

Fåglarna anpassar sig inte till vårt klimat, därför flyttar de. De fåglar som kommer från västra Afrika stannar söder om Dalälven, De från östra Afrika hamnar i Norrland. 100 miljoner kommer tillbaka på våren.
De flyttar på hösten för att maten tar slut. Alla små fåglar äter insekter som är mycket proteinrika. Ca 1 – 2 kg/ år 250 fågelarter bor i Sverige. Här finns 100 miljoner fåglar. 9/10 är små.

Fåglar har 42° kroppstemperatur. Blir kala under magen vid ruvningen för att värma äggen. Lämnar boet endast vid toabesök. Efter kläckningen får ungarna spolfjädrar efter en vecka och är fullfjädrade efter 2 veckor. Bofinken är Europas och Sveriges vanligaste fågel.

På fågelstationen sätts långa nät upp varje natt som fångar fåglarna. Insektsätare flyttar på natten. Alla fåglarna undersöks: art, vikt, kön, fetma, ålder och ringmärks. 3423 fångades en morgon. 4 personer arbetar på våren med detta. På hösten arbetar 12 personer. Alla data skickas till Stockholm.

Vi fick se hur Karin gjorde detta på en rödhake. Vi fick även se en svarthätta, en järnsparv och en ärtsångare.
Hittar man en död ringmärkt fågel ska man skicka in ringen till adressen på ringen med uppgifter var fågeln hittats och vad som har hänt.
Efter denna mycket intressanta föreläsning fick vi en superb lunch på Flommens golfrestaurang: Nötköttsbiff med colslaw.

Eftermiddagen ägnades åt Malmö där guiden Eva Roos visade oss runt i Parkernas stad. Malmö var handelsstad till 1628 då industrin tog vid. Guiden berättade att Hjalmar Gullberg som hade stol nr 7 i Sv. Akademin föddes här, Edvard Persson växte upp här. Vi åkte förbi Möllevångstorget som har restauranger från hela världen och marknad varje dag som ger dofter från hela världen.
I Malmö bor 170 olika nationaliteter som talar 110 olika språk. >1/3 är födda utomlands. Varje dag föds 26 nya medborgare.

Citytunneln går 26 m under jord. Vi stannade till vid Pildammsparken som är från 1917 och är största parken. Där finns Blomsterprinsessan Margaretas gata med olika blomsterteman varje år. I år neontema.

Resan fortsätter förbi gamla fotbollsstadion, där Zlatan debuterade. En ny stadsdel håller på att byggas upp i södra delen av staden, Hilje. Sista åkermarken som ska användas för byggnation. Vid Malmö arena ligger vattentornet som byggdes för 40 000 innevånare, var i bruk till 1970. Detta ligger 14 m ö h.

Vi åker förbi världens största hål som ligger i Limhamns fiskeläger. Där bröts kalksten fram till 1995. Hålet mäter 700x1500m och är 65 m djupt. Man pumpar ur 70 l vatten/sek. Området är nu naturreservat då man där funnit ett bestånd av grönfläckig padda. Kallas Malmös Gran Canion.

Gör ett kort stopp vid Öresundsbrons fäste. Nästa stopp blir vid Turning Toros, en enorm byggnad som väckte många tankar.

Gamla Malmö omgärdades av handgrävda kanaler. 28-29 finns ännu kvar. Allt matavfall lämnas i i speciella nedkast och samlas upp i pipelines och blir till biogas. Malmö betyder Malen Mö eller Sandhög.

Väl tillbaka till hotellet och en stunds vila åt vi en mycket god laxmiddag. Efter middagen tog Christer fram gitarren och delade ut allsångshäften. Kvällen avslutades på ett mycket trevligt sätt.

På torsdagen stod Lund på schemat. Guiden Jaequez Schultze mötte upp vid domkyrkan. Kyrkan är från 1100-talet. Enligt sagan var det jätten Finn som byggde den. Han finns förstenad som en pelare i kryptan. Högaltaret i Kryptan är från 1123. År 1234 brann kyrkan.

Vi började vandringen vid det astronomiska uret som är från 1400-talet. Tavlan visar hur den medeltida människan såg på universum. Högst upp finns 2 riddare som slår ihop sina svärd. De föreställer det onda och det goda. Altarskåpet är från 1400-talet liksom en mycket stor 7-armad kandelaber. En tavla visar en biskopslängd, där alla som varit biskop i Lund finns med.

På utsidan av kyrkan visar det sig att det växer mossa. Denna är fridlyst då den är ovanlig, heter Murruta.

Vi vandrar runt i Lund och får både historia och anekdoter oss till livs. Esaias Tegner står staty. Vi kommer till tegelbaren och Tegners matsalar där vi intar en god lunch – varmrökt lax. Efter lunchen fortsätter vår guide under vandringen sin berättelse om Lund. Sedan går färden tillbaka till Malmö och vårt hotell för en stunds vila innan middagen serveras kl 19.00. Efter middagen åkte gitarren fram igen och alla sjöng med i sångerna på bladet.

På fredagen var det så dags att checka ut från hotellet. Resan gick nu till Kiviks musteri där vi välkomnades av en kvinna som berättade om musteriet som startade 1888. Det har ägts av samma familj och är nu inne på 3:e generationen. Man har många egna äppelträd men tar även in från gårdarna runt om. För att säkra pollineringen hyr man in 50 bikupor. Äpplena plockas för hand. 1000 – 1500 kg/dag. 90% av frukten kommer från Skåne.

Vi fick följa processen från att äpplet kommer in tills det blivit must. Detta sker idag med automatik. Man pressar september till december. Sedan 50 år tillbaka gör man även Herrgårdscider.

Efter genomgången fick vi möjlighet att handla i butiken. Lunchen serverades i deras restaurang och det bjöds på en god kycklingrätt. Dricka till maten var must och vatten.

Efter detta trevliga och intressanta studiebesök fortsatte färden.
Sista stoppet blev utanför Röke kyrka utanför Ängelholm, där bussfika serverades. För att hålla ångan uppe fram till hemorten delades ett blad med musikfrågor ut. Detta satte igång hjärnkontoret ordentligt.

Busschauffören tackades med en stor applåd för en lugn och behagfull resa.

Vid pennan Eva Peterson

Total kostnad medlem 3000 kr (ej medlem 4700 kr)