Alla nyheter

2019-09-18

De driver ärende om epilepsimedicinering och högre körkortsbehörigheter

Kammarrätten ska pröva huruvida epilepsimedicinering utgör hinder för innehav av högre körkortsbehörigheter. Ett principiellt viktigt ärende för flera yrkesförare. Det är Sveriges Åkerier (SÅ) som driver frågan.

Läs mer
2019-09-17

Harry Potter-miljoner till ms-forskning

Författaren JK Rowling donerar motsvarande 194 miljoner kronor till forskning om bland annat ms vid University of Edinburgh. Även tidigare har hon använt pengar som hon tjänat genom böckerna om Harry Potter till just medicinsk forskning.

Läs mer
2019-09-16

Första strokepatienten som flögs till Umeå för vård – är i dag nästan fullt återställd

Kurt Lindgård från Österhankmo i Korsholm blev den första patienten att flygas över Kvarken för strokevård. Allt gick exakt som det skulle, både vid Vasa centralsjukhus och vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Läs mer
2019-09-12

Neuros forskningskommittés ordförande på Världs-ms-kongressen Ectrims

I dagarna hålls Ectrims i Stockholm, en kongress som samlar 10 000 personer inom vårdinstitutioner runt om i Världen, som arbetar med diagnosen multipel skleros, ms. Neuros forskningskommittés ordförande neurologläkaren Fredrik Piehl föreläser. Se videointervjun!

Läs mer
Nej!
2019-09-12

Svar på Socialstyrelsens enkät: Begrepp inom området sällsynta hälsotillstånd

Begreppet ”hälsotillstånd” signalerar att det rör sig om ett övergående tillstånd, snarare än ett långvarigt. De av våra medlemmar som har ”sällsynta diagnoser” har kroniska sjukdomar som varar livet ut.

Läs mer
2019-09-11

Tobias Granberg prisas för ny mr-teknik

Tobias Granberg vid Karolinska Institutet tilldelas Merck Grant for Multiple Sclerosis Innovation under Ectrims 2019. Granberg får tillsammans med två andra vinnare dela på prissumman av 1 miljon Euro. Prisceremonin ägde rum den 10 september i Stockholms stadshus i samband med Ectrims2019.

Läs mer
2019-09-10

Neuros ordförande krävde LSS återupprättelse på assistansmanifestation

Den 10 september hölls en stor manifestation för LSS och den personliga assistansen mitt på Sergelstorg i Stockholms hjärta. Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro höll tal i början och lovade fortsätta kampen för rätten till assistans enligt LSS.

Läs mer
Neuro gör skillnad!
2019-09-03

Nöjdare med strokerehabiliteringen efter att Neuro kritiserat

Rehabilitering är viktig för den som drabbats av stroke. Patienterna i Jönköpings län är mycket nöjda med den rehabilitering de får, visar färsk statistik från kvalitetsregistret Riksstroke. För några år sedan riktades kritik från Neuro mot Region Jönköpings län för brister i rehabiliteringen.

Läs mer
2019-08-28

Tv och podd om ms

Doktor Mikael (Mikael Sandström) medverkar i både tv4:s nyhetsmorgon och i Läkarpodden med Tilde de Paula, för att prata om multipel skleros, ms.

Läs mer
2019-08-28

Patric med ms och hans läkare Fredrik teamtävlar i ÖtillÖ SwimRun

Den 2 september tävlar neurologen Fredrik Piehl och hans patient Patric Tengblad med diagnosen ms, i den tuffa SwimRun-tävlingen ÖtillÖ i Stockholms yttre skärgård. Under ett dygn springer de 65 km och simmar totalt 10 km mellan 24 öar.

Läs mer
Opererades
2019-08-27

Nytt avsnitt av Sahlgrenskapodden - om att leva med epilepsi

I det senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden får du möta överläkare och professor Kristina Malmgren, föreståndare för sjukhusets nya Epilepsicentrum och patienten Andreas Ellingson, 28, som berättar hur det är att leva med epilepsi och om hjärnoperationen som gjorde honom anfallsfri.

Läs mer
2019-08-27

Neuros rättsombud har fortsatt mycket att göra

Många söker hjälp av Neuros rättsombud för att överklaga olika beslut. Hjälp från rättsombuden är en förmån för dig som har en egen diagnos och är betalande medlem i Neuro.

Läs mer
Interleukin-22
2019-08-23

Hannes Lindahl belönas för insats inom neurologisk forskning

Hannes Lindahl, Syed Rahman och Lisa Mather vid Karolinska Institutet, delar på Lennmalms pris 2019, och belönas med 25 000 kronor och Lennmalms medalj i silver.

Läs mer
2019-08-23

Mer arbetsinriktad smärtrehabilitering målet för studie på Akademiska

Smärta är ett område som berör många med neurologisk diagnos. Samtidigt är det något det behöver forskas mer omkring.

Läs mer
2019-08-21

Louise Hoffsten gäst hos Lasse Kronér

Louise Hoffsten fick diagnosen MS i mitten av 90-talet. Genom åren har hon alltid varit öppen om sin sjukdom och när hon gästade ”Kronérs sommargäster” 17 augusti, berättade hon även om detta.

Läs mer