Alla nyheter

2022-06-08

MG - Snabbare diagnostik och fysisk aktivitet förbättrar prognosen

Både diagnostik och behandling vid myastenia gravis, MG, har gjort stora framsteg de senaste åren. På Akademiska sjukhuset kan patienter få diagnos inom en timme i ett akut skede. Fysisk träning, som tidigare avråddes, har visat sig ha positiva muskeleffekter. Om detta skriver Neurologiisverige.se

Läs mer
2022-06-08

I Lomma finns en bokcirkel för hjärntrötta

Runt bordet i ett av rummen på biblioteket i Lomma sitter några kvinnor och en man och läser en text tillsammans. Läsledaren Kerstin Edvardsson, som också är neuro- och rehablogoped, läser högt och de andra följer med i texten. Med jämna mellanrum gör hon en paus för att diskutera det de precis har läst.

Läs mer
2022-05-30

Huntingtons – påverkar rörelser, tankar och känslor

- Det finns möjlighet för dem som vet att det finns sjukdomsanlag i släkten att göra ett pre-symptomatiskt test. Men bara drygt 15 procent väljer att göra det – de flesta vill inte veta, berättar Åsa Petersén, professor i neurovetenskap vid Lunds universitet och överläkare i psykiatri på Huntingtoncentrum i Lund, för sajten Vetenskap & Hälsa.

Läs mer
2022-05-30

Bättre diagnostik med NGS - nästa generationens sekvenseringsteknologi

En sällsynt diagnos berör högst fem personer på 10 000 invånare. Mer än hälften av dessa sällsynta sjukdomar är av neurologisk art. De flesta har hört talas om Parkinson, MS och stroke – kända neurologiska sjukdomar som det bedrivs mycket forskning kring. Men ataxi, spinal muskelatrofi och komplex dystoni är mer okända tillstånd där det ofta krävs högspecialiserad utredning för att ställa rätt diagnos.

Läs mer
2022-05-25

Ryggmärgsskada inget hinder för graviditet

De flesta kvinnor med ryggmärgsskada klarar att föda vaginalt, enligt en artikel i tidskriften Vårdfokus. Men vårdpersonal behöver ha koll på de komplikationer som kan uppstå under graviditet, förlossning och vid amning.

Läs mer
2022-05-25

Liten genförändring med stor effekt ger nya ledtrådar om epilepsi

PRESSMEDDELANDE. Ibland kan en så liten förändring som en enstaka dna-bas i en gen orsaka allvarlig sjukdom. Hos en pojke med epilepsi stör en sådan mutation inte bara funktionen hos det påverkade proteinet, utan skulle också kunna hämma flera närbesläktade proteiners funktion. Det visar svenska och amerikanska forskare i en studie som sprider ljus över molekylärbiologin bakom vissa former av epilepsi, och som publicerats i tidskriften PNAS.

Läs mer
2022-05-25

VIP-fil för kroniker sparar liv, lidande och pengar

Personer med flera kroniska sjukdomar tar uppskattningsvis 80 procent av de samlade vårdresurserna i anspråk. En mer personcentrerade vård med ökat fokus på förebyggande insatser sparar resurser och lidande. Svensk sjukvård har återkommande problem med långa väntetider, bristande vårdkedjor och en sjunkande produktivitet. Alla patientrepresentanter är eniga – det är personer med kroniska eller långvariga sjukdomstillstånd som är förlorarna, de hamnar längst bak i kön.

Läs mer
2022-05-20

De fick inte använda sin specialistkunskap

Livet var bra för Christina Brännström. Hon var nygift, hade ännu inga barn och arbetade som sjuksköterska på Infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men så fick hon symtom på att allt inte stod rätt till. Och så småningom kom hon att diagnostiseras med MS.

Läs mer
2022-05-18

Nytt läkemedel mot skovvis MS

Ny läkemedelsbehandling för vuxna patienter med skovvis multipel skleros (RRMS) som ingår i högkostnadsskyddet från och med den 23 april 2022.

Läs mer
2022-05-18

Diktat om Neuros organisationsöversyn

Valjeviken den 18 september 2021.

Läs mer
2022-05-18

Riksdagsledamöter tog del av Neurorapporten

Under Hjälpmedelsriksdagen i Göteborg den 16 maj lanserade Neuro den helt färska Neurorapporten. Den som vill veta hur situationen ser ut för dem i behov av hjälpmedel gör klokt i att läsa rapporten.

Läs mer
2022-05-17

Huntingtons sjukdom i Kropp & Själ i P1

Familjer berörda av Huntingtons sjukdom lever med många svåra frågor runt sig och då inte minst barnen som själva kanske kommer att insjukna i framtiden.

Läs mer
2022-05-12

Bättre vaccineffekt vid fler B-celler hos MS-patienter

MS-patienter behandlade med rituximab får bättre effekt av covid-19-vaccin om halten av B-celler är högre. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i tidskriften JAMA Network Open. Hos patienter med B-celler på 40/µL (mikroliter) eller mer, bildade 9 av 10 patienter en skyddande nivå av antikroppar, medan det var betydligt färre bland dem som hade lägre nivåer.

Läs mer
2022-05-12

Louise Hoffsten: “Helt suveränt att resa med rullstol”

Neuros ambassadör, sångerskan Louise Hoffsten, diagnostiserades med MS när hon var 30 år. I dag snart tre decennier senare berättar hon om sin livslust, hur det är att leva med MS och hur kul det har varit att gå i rullstolsskola.

Läs mer
2022-05-11

Få fysioterapeuter inom neurologi kunde ställa om digitalt

Det vara bara ett fåtal av de fysioterapeuter (sjukgymnaster) som arbetar med neurologiska sjukdomar som ställde om till digital rehab under pandemin. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Läs mer