Alla nyheter

2022-09-07

Lise Lidbäck i ekot om den ojämlika vården

Ojämlikheten i vården är en av de viktigaste valfrågorna för de större patientföreningarna visar Ekots enkät. Ojämlikheten i vården är en av de viktigaste valfrågorna för de större patientföreningarna visar Ekots enkät.

Läs mer
2022-09-06

Vad är Charcotfot?

Charcotfot (efter Jean-Martin Charcot [1825–1893] som först beskrev sjukdomen) kan drabba individer med perifer neuropati.

Läs mer
2022-09-06

Hjälp till - att ta fram information på olika språk

Referensgrupp sökes. I arbetet kring flyktingar från Ukraina har Funktionsrätt Sverige lyft frågan om bristen på tydlig information kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning på olika språk både vid mottagandet och under etableringen i Sverige.

Läs mer
2022-09-06

Hensmåla Triathlon nominerat till Svenska Hjältar

Lennart Arnessons syster drabbades av ALS och levde med sjukdomen i 15 år innan hon avled i november 2021. Nu har Lennart genom Hensmåla Triathlon samlat in en miljon.

Läs mer
2022-09-01

Skelleftesjuka först ut att behandlas med gensaxen

Den så kallade gensaxen som upptäcktes vid Umeå universitet och har belönats med nobelpriset, har nu för första gången börjat användas för behandling på människor. Umeå är ett av tre center i världen i vad som än så länge är en forskningsstudie. Förhoppningen är att gensaxen ska innebära bot för svåra ärftliga sjukdomar som Skelleftesjukan.

Läs mer
2022-08-25

Sammanställning av riksdagspartiernas synpunkter om hjälpmedel

Inför riksdagsvalet 2022 har vi på Neuro skickat frågor om hjälpmedelsförsörjningen och en sammanfattning av Neurorapportens slutsatser till alla riksdagspartier, nämligen Socialdemokraterna (S), Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD), Centerpartiet (C), Vänsterpartiet (V), Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L) och Miljöpartiet (MP), för att ta del av deras synpunkter. I denna artikel sammanställer vi deras svar och förslag för att förbättra tillgången till hjälpmedel över landet.

Läs mer
2022-08-25

Blodförtunnande kan hjälpa vid kavernöst angiom

Behandling med blodförtunnande läkemedel vara till nytta för patienter med kavernöst angiom (CCM). Det visar en ny studie gjord av forskare vid Uppsala universitet.

Läs mer
2022-08-22

Hjärntrötthet – ett osynligt gissel

Möjliga förklaringar, diagnostik och möjliga behandlingar. En översiktsartikel i Läkartidningen.

Läs mer
2022-08-19

ALS-patienter riskerar dö innan besked om assistans

För två år sedan fick 55-åriga Peter Bengtsson i Malmö diagnosen ALS, en obotlig nervsjukdom som sakta bryter ner kroppens funktioner och leder till förlamning. Genomsnittlig levnadstid är mellan två och fyra år efter diagnos.

Läs mer
2022-08-19

Klartecken för ny terapi mot Skelleftesjukan

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s expertkommitté CHMP rekommenderade vid sitt senaste möte marknadsgodkännande för Amvuttra (vutrisiran). Detta är en ny läkemedelsbehandling mot ärftlig transtyretinamyloidos, Skelleftesjukan, en allvarlig och svårbehandlad sjukdom med hög förekomst i bland annat delar av norra Sverige.

Läs mer
2022-08-19

Här får fysioterapeuterna behandla spasticitet med botox

I Region Norrbotten har fysioterapeuter tagit över läkaruppdraget att behandla spasticitet med läkemedelsinjektioner. En lyckad "kompetensväxling" enligt en intervju på Fysioterapi.se.

Läs mer
2022-08-19

Ny forskningsmodell ska ge svar om Huntingtons sjukdom

Ett samarbete mellan lundaforskarna Johan Jakobsson och Malin Parmar har lett till en ny metod för att studera åldersrelaterade hjärnsjukdomar. Forskarna har tagit avstamp i den neurodegenerativa sjukdomen Huntingtons.

Läs mer
2022-08-19

Läkemedel godkänt för behandling av Pompes sjukdom

Godkänd för behandling av hela spektrumet av Pompes sjukdom, både IOPD och LOPD.

Läs mer
2022-08-19

Epilepsikirurgin är under­utnyttjad

Ulrika Sandvik, överläkare i neurokirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset Solna, har tillsammans med sju kollegor skrivit en översikt om epilepsikirurgi. Nu svarar hon på frågor om den i Läkartidningen.

Läs mer
2022-08-18

Möjlighet att delta i studie för behandling mot ALS

Denna studie är känd som Phoenix-studien. I Sverige pågår Phoenix vid Studieenheten Akademiskt specialistcentrum (Stockholm) och Norrlands Universitetssjukhus (Umeå). Ansvariga för Phoenix söker nu fler deltagare med ALS till fas 3-studien.

Läs mer