Alla nyheter

2020-06-30

Debatt: Vi förtjänar svar – viktiga upplysningar har tagits bort

Varför försvann plötsligt Socialstyrelsens analys av smittrisken mellan närstående och personer i riskgrupp? Och vad hände med rekommendationen om att närstående borde avstå att förvärvsarbeta om det inte kunde ske utan risk för smitta? Det skriver Funktionsrätt Sverige tillsammans med Neuro och

Läs mer
2020-06-29

Riskgrupper får pengar först i september

Personer i riskgrupper kan få ersättning tidigast i september. Flera tvingas nu sälja av ägodelar och gå tillbaka till jobbet för att inte ställas på ruinens brant. – Flera kommer att bli allvarligt sjuka och behöva IVA-vård. Det är precis det här vi inte vill, säger Lise Lidbäck, Neuroförbundets o

Läs mer
2020-06-26

Neuros uttalande till beslutet om smittskyddspenning

I flera månader har Neuro och andra organisationer drivit på frågan om ersättning från Socialförsäkringssystemet för personer tillhörande riskgrupp och deras närstående. Nu är det klart och det är inte med glädje vi granskar resultatet.

Läs mer
2020-06-26

Beslut om smittskyddspenningen!

Besluten är nu klara gällande förebyggande sjukpenning för personer som tillhör riskgrupp och för smittbärarpenning för vissa närstående i syfte att skydda personer som tillhör en riskgrupp för covid-19. Neuros ordförande Lise Lidbäck gör uttalande om beslutet, först en summering.

Läs mer
2020-06-25

Remissvar och yttrande: Översyn av yrket personlig assistent S2020/00202/SOF SOU 2020:01

Remissvar givet genom Funktionsrätt Sverige, där Neuro är medlemmar. Kompletterat med ett yttrande från Neuro.

Läs mer
Biomarkör hittad
2020-06-18

Tydliga tecken på hjärnskada vid svår covid-19

En del av de patienter som vårdas på sjukhus för coronavirusinfektion, covid-19, visar tecken på hjärnskada, enligt en studie från Göteborgs universitet. Redan vid måttlig covid-19 kunde en biomarkör för hjärnskada uppmätas.

Läs mer
2020-06-18

Därför blev Neuros stora bidrag viktigt för Caroline Ingres ALS-forskarteam

Caroline Ingre är en av neurologerna i landet som hängivet försöker bidra till att lösa gåtorna kring varför den svåra neurologiska diagnosen ALS uppstår hos vissa personer. Neuro har bidragit med en halv miljon kronor till hennes forskarteam vid ATCK och i denna korta video berättar hon om forskningsläget 2020.

Läs mer
2020-06-18

Regeringsförslag om smittbärarpenning svarar inte mot riksdagsuppdrag

Regeringens nya förslag om smittbärarpenning svarar inte upp mot riksdagens uppdrag i frågan. Det är oacceptabelt hävdar Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck, som ställer sig bakom Funktionsrätt Sveriges remissvar. Det handlar bland annat om vem som är närstående till personer i riskgrupper.

Läs mer
2020-06-18

Kommunalrådet i Vilhelmina lever med ALS

Den 21 juni uppmärksammas årligen den svåra neurologiska diagnosen ALS, amyotrofisk lateralskleros. Den delas idag upp i flera olika varianter, beroende på sjukdomsbärarnas olika genetik. En av de cirka 900 personerna i Sverige som nu lever med ALS, är Neuromedlemmen Annika Andersson.

Läs mer
2020-06-15

Ordförande: ”Våra medlemmar har kommit ordentligt i kläm”

Endast en av fem som svarade i Neuros senaste medlemsundersökning har i nuläget en individuell rehabiliteringsplan. Förbundsordförande Lise Lidbäck beskriver hur många patienter i praktiken ”kastas ut i tomma intet”. Samtidigt ser organisationen med stor bävan på undanträngningseffekterna i pandemin

Läs mer
2020-06-12

Utan förvarning slog sjukdomen Guillain-Barrés till

Tommy återvände till livet efter tio veckor i respirator. – Jag befann mig i dödsskuggans dal, säger han i en intervju i Göteborgs-Posten.

Läs mer
2020-06-11

Gen funnen som verkar nervskyddande i ALS och SMA

I sjukdomarna amyotrofisk lateral skleros (ALS) och spinal muskelatrofi är det de motoriska nervcellerna (motorneuron) som styr all vår skelettmuskulatur som förloras, vilket leder till en dödlig förlamning. Dock är inte alla motorneuron lika känsliga för de patologiska processerna i dessa allvarlig

Läs mer
2020-06-10

Epilepsi i arbetslivet

För den som arbetar med epilepsi inom vården är arbetslivsrelaterade frågor vanliga. I boken Epilepsi i arbetslivet (publicerad våren 2020, Studentlitteratur), har författaren Johan Zelano sammanfattat en del vetenskaplig litteratur på området, praktiska råd och relevanta regelverk.

Läs mer
2020-06-09

Lise Lidbäck i podd om arbetsförmåga vid funktionsnedsättning

”En funktionsnedsättning är inte samma sak som att man saknar arbetsförmåga” säger Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro i podden Synapsen.

Läs mer
2020-06-08

Stängs Mobilitetscenter minskas friheten för många

Mobilitetscenter i Göteborg verkar nationellt och har unika resurser och hög kompetens i frågor om funktionsnedsättning och bilkörning. Vi vill att Försäkringskassan omprövar sitt beslut att inte förlänga avtalet med Mobilitetscenter, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med flera repr

Läs mer