Alla nyheter

2020-11-26

Tidiga tecken på MS - fråga doktorn

Karin Granberg, Fråga doktorn: Det går inte att bli helt återställd, men det finns behandling som bromsar besvären. Det är därför viktigt att du söker vård vid misstanke om MS.

Läs mer
ABC
2020-11-24

Ställa diagnos vid akut nydebuterad svaghet

Läkartidningen: Många tillstånd kan orsaka svaghet, och i vissa fall kan akut behandling vara avgörande för patientens pro­g­nos.

Läs mer
2020-11-24

Pat Quinn, en av männen bakom ”ice bucket-challenge” - död i ALS

Ytterligare en av grundarna av den virala trenden ”ice bucket-challenge”, 37-årige Pat Quinn, är död. Han dog i sjukdomen ALS, som den virala trenden ville uppmärksamma.

Läs mer
2020-11-18

Nanopartiklar kommer lastade med läkemedel till hjärnan

En ny metod som långsamt frisätter läkemedel lokalt i hjärnan har tagits fram av forskare vid Lunds universitet. Läkemedlet kapslas in i nanopartiklar och levereras till hjärnvävnaden via flexibla elektroder.

Läs mer
2020-11-17

Finländskt flaggskepp inom immunforskning får omfattande finansiering

Projektet InFLAMES har beviljats finansiering på 5,6 miljoner euro för åren 2020–2024 inom ramarna för Finlands Akademis flaggskeppsprogram. Flaggskeppet strävar efter att identifiera nya mål för medicinsk behandling och utveckla läkemedel i samarbete med företag inom bioteknik- och läkemedelsbranschen. InFLAMES främjar också diagnostik så att varje patient ska kunna få skräddarsydd behandling.

Läs mer
2020-11-16

Lise Lidbäck i Nära vårdpodden - Att utgå från mänskliga behov

Lisbeth Löpare Johansson samtalar i detta avsnitt med Lise Lidbäck, ordförande i Neuro. De pratar om engagemang och möjlighet att påverka. Att det händer saker hela tiden men också att det går för långsamt.

Läs mer
2020-11-16

Ingenjören bakom Spotify vinner Polhemspriset

Stjärnprogrammeraren Ludvig Strigeus, hjärnan bakom Spotify, vinner Sveriges finaste tekniska utmärkelse, Polhemspriset 2020. ”Det känns fantastiskt kul att bli uppmärksammad på det här sättet, med det finaste priset man kan få som ingenjör” säger han.

Läs mer
2020-11-12

Monica - i videointervju om livet som anhörig

Intervju med Monica Vikingsson som delar med sig utifrån ett anhörigperspektiv till de som är närstående till personer med hjärntrötthet, eller drabbats av stroke eller Parkinsons.

Läs mer
2020-11-12

Neuros yttrande: Översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen

Neuro avstyrker utredningens förslag i dess helhet. Vi har tidigare starkt kritiserat utredningen, tillsammans med en samlad funktionshinderrörelse och Funktionsrätt Sverige (FRS). Vi anser att den aldrig borde ha remissbehandlats, på grund av dess många brister.

Läs mer
2020-11-11

Laga hjärnan med friska gener

Genterapi innebär att man behandlar en sjukdom genom att lägga till eller förändra gener i vissa, eller alla, av kroppens celler. Kan det vara ett sätt att behandla hjärnans sjukdomar?

Läs mer
2020-11-09

En kamp tillsammans- hur engagemang blir livsviktigt i pandemins Sverige

"Människor med funktionsnedsättning har genom olika projekt erhållit stöd för anpassade initiativ, till exempel föreningen Neuro." Se hur Radiohjälpens bidrag gett Neuromedlemmen Karin Nilsson i Umeå möjlighet att delat i Neuro Malmös Sitt-Zumba online (cirka 25 minuter in i inslaget).

Läs mer
2020-11-09

Belönad för världens största riskfaktorstudie om myastenia gravis

Susanna Brauner, läkare och forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet får Svenska Läkaresällskapets Translationella forskningspris och belönas med 100 000 kronor.

Läs mer
2020-11-09

Forskningspersoner med MG sökes till en studie om biomarkörer

Forskningspersoner sökes till en studie om biomarkörer och behandlingssvar vid myasthenia gravis (MG).

Läs mer
2020-11-09

Kommunikationsförmågan avgörande för barn med cerebral pares

Kommunikationsförmågan snarare än rörelseförmågan avgör hur barn som föds med cerebral pares klarar sig senare i livet, när det kommer till arbete, studier och relationer. Det är slutsatsen i barnläkaren Dan Jacobsons avhandling.

Läs mer
Permobilen en befrielse
2020-11-09

”Jag gör allt jag vill och kan – så länge det bara går”

Musklerna bryts långsamt ner och motoriken försämras. Men för 23-årige Gabriel Ghazarian har det varit viktigt att inte låta den sjukdom han drabbats av, Duchennes muskeldystrofi, definiera vem han är.

Läs mer