Ansiktsbild på man som blundar och har ont.
Blandformer av flera typer av smärta förekommer ofta, särskilt om smärtan är långvarig. (Modellen på bilden har inte något samband med texten på sidan.) Foto: Peder Björling.

Smärta och värk

Smärta kan delas in i olika typer beroende på hur den uppstår. För att kunna behandla på bästa sätt måste läkaren ta reda på vad som orsakar smärtan. Finns det en ytlig eller invärtes skada eller en bakomliggande sjukdom?

Nedan ser du en översikt av olika typer av smärta. Det är inte alltid helt enkelt att bedöma orsaken till smärtan och blandformer av flera typer av smärta förekommer ofta, särskilt om smärtan är långvarig. Smärtan kan komma akut eller vara kronisk.

Olika typer av smärta

Vävnadsskadesmärta

Nociceptiv smärta beror på någon form av vävnadsskada som kan uppstå vid en ytlig skada som exempelvis efter slag, skärsår eller brännskador.

Problem i inre organ, som exempelvis hjärtat, kan uppfattas som smärta från vänster arm eller vänster sida av halsen. Det brukar ses som en variant av nociceptiv smärta som kallas visceral smärta eller referred pain.

Nervskadesmärta

Neuropatisk smärta uppstår till följd av skada eller sjukdom i nervsystemet. Det kan exempelvis bero på en neurologisk sjukdom eller ett diskbråck. Smärtan varierar beroende på vilka nerver som är skadade och kan vara brännande, stickande, ilande eller diffust molande. Läs mer längre ner på sidan.

Förändrat smärtsystem

Nociplastisk smärta beror på att själva funktionen i smärtsystemet är förändrad, smärtregleringen fungerar inte längre som vanligt. Smärtsignaler till hjärnan förstärks och hämmande signaler från hjärnan försvagas. Det betyder att sådant som normalt inte gör ont blir smärtsamt, till exempel kan lättare tryck göra ont och man kan få utbredda, ömmande partier på kroppen. Vid nociplastisk smärta är smärtan en sjukdom i sig, det vill säga smärtan är inte ett symtom på en annan skada eller sjukdom. 

Tidigare talades det ofta om idiopatisk smärta, som betyder smärta utan känd orsak, men utifrån aktuell kunskap kan de flesta av dessa fall räknas till gruppen nociplastisk smärta.

Neuropatisk smärta - nervskadesmärta

Vi fokuserar nedan på neuropatisk eller neurogen smärta som beror på skador eller sjukdomar i nervsystemet, vilket omfattar nerver, nervrötter, ryggmärg och hjärna. Men blandformer av olika typer av smärta förekommer ofta. Exempelvis kan långvarig smärta efter en tid breda ut sig och övergå till att bli kronisk.

Symtom vid neuropatisk smärta

Smärtan varierar beroende på vilka nerver som är skadade och kan upplevas som brännande, stickande, ilande eller diffust obehagligt molande smärta. Ibland finns också en stumhets- eller svullnadskänsla. Smärtan kan stråla ut i en arm eller ett ben. Smärtan komma i attacker eller vara ihållande över längre tid.

Neuropatisk smärta karaktäriseras av en blandning av nedsatt och förändrad känsel. Ett hudområde kan kännas bedövat, men kan samtidigt vid mycket lätt beröring utlösa smärta. Neuropatisk smärta är svårare att behandla än smärta i skadade vävnader.

Orsaker till neuropatisk smärta

Neuropatisk smärta/nervsmärta, beror på skador eller sjukdomar som leder till förändrad funktion i nervsystemet.

Det kan till exempel vara ryggmärgsskador eller neurologiska sjukdomar som MS, polyneuropati eller stroke. Andra orsaker kan vara diskbråck, diabetes eller infektioner som borrelia, bältros eller HIV/aids. 

Även fantomsmärtor efter amputationer är neuropatisk. Smärtan kan upplevas som om den kommer från den amputerade kroppsdelen. 

Man skiljer på perifer och centralt utlöst neuropatisk smärta.

  • Om smärtan orsakas av skador på nerver som ligger utanför hjärnan och ryggmärgen, kallas smärtan perifer neuropatisk smärta.
  • Om smärtan orsakas av skador i hjärnan eller ryggmärgen kallas smärtan central neuropatisk smärta.

Central neuropatisk smärta kan utlösas efter stroke, multipel skleros, traumatisk ryggmärgsskada eller hjärnskada men också vara fantomsmärta efter amputation.

Perifer neuropatisk smärta kan uppkomma efter olyckor eller kirurgiska ingrepp, diskbråck eller tumörer. Det kan också orsakas av en infektion eller inflammation, andra sjukdomar som diabetes eller reumatologiska sjukdomar men också av alkohol och missbruk. Cytostatikabehandling och strålning kan ge nervpåverkan med neuropatismärta. Läs mer om polyneuropati.

Neuropatisk smärta efter allvarliga skador kan sprida sig utanför den aktuella nervens utbredningsområde och slutligen omfatta en hel kroppsdel. Smärtan övergår då till att bli nociplastisk.

Diagnos vid neuropatisk smärta

En utredning med flera undersökningar kan behövas för att fastställa orsaken till smärtan. När du kommer till läkaren får du först berätta om dina besvär. Sedan gör läkaren en kroppsundersökning för att utesluta bakomliggande sjukdomar.  

En neurologisk undersökning bör omfatta en känselundersökning avseende beröring, värme, kyla och smärta. Läs mer om diagnos vid polyneuropati.

Behandling av neuropatisk smärta

Det är viktigt att läkaren gör en ordentlig smärtanalys för att förstå vilka smärtmekanismer som behöver behandlas.

Det finns läkemedel mot neuropatisk smärta men det är inte alltid de fungerar. En biverkning av starka preparat kan vara förvärrad smärta.

Transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) är sällan botande men kan ge lindring utan biverkningar.

Elektrisk stimulering av ryggmärgens baksträngar är en ny metod för att lindra i första hand perifer neuropatisk smärta. Tekniken är knuten till universitetssjukhusen och enstaka större sjukhus.

Fysioterapi har varierande effekt beroende på orsaken till smärtan, men funktionsbedömning och kontroll är viktig.

Smärtrehabilitering i miniteam kan vara av värde, i svåra fall i specialistledda kvalificerade multiprofessionella team. Ibland används även psykoterapiformen KBT för att lära sig acceptera ett liv med smärta.

Det är viktigt att ha en bra balans mellan vila och aktivitet, att ägna sig åt lämplig fysisk träning och att vara noga med sömnen.

Alternativa behandlingar med exempelvis kiropraktik kan också ha effekt.

Smärta är en subjektiv upplevelse

Smärtupplevelsen är subjektiv. Det är bara du som upplever smärtan som kan avgöra hur ont det gör. Det finns inga bra metoder att objektivt mäta dess styrka och det är heller inte intressant då det är din personliga upplevelse som står i centrum i en vårdsituation.

Läs om kronisk smärta.

 

Innehållsansvarig: Helene Landersten

 

Relaterade nyheter

2022-11-09

Långvarig smärta underskattad riskfaktor för hjärt–kärlsjuklighet

En ny studie visar att personer med långvarig smärta har en påtagligt ökad risk att utveckla hjärt–kärlsjukdom jämfört med personer utan smärta. Forskarna skriver själva om resultatet i Läkartidningen.

Läs mer
2022-11-09

Epilepsi och långvarig smärta blir nya vårdförlopp

Epilepsi och långvarig smärta är två hälsotillstånd med stora patientgrupper där vården idag är ojämlik.

Läs mer
2022-10-11

Smärtrehab får patienter att aktivera sig igen

Att leva med långvarig smärta kan påverka hela livet. Smärtan är en individuell känsla som skiljer sig åt från person till person, men som ofta leder till social isolering, depression och långa sjukskrivningar. På rehabiliteringsmedicin i Lund arbetar arbetsterapeuterna aktivt med att försöka få sina patienter att återigen aktivera sig trots att de har ont.

Läs mer
2022-10-05

Om smärta - När kunskap sprids vill fler forska

Nanna De Rezende Strander är sektionschef inom högspecialiserad smärtvård vid Karolinska universitetssjukhuset och berättar för Neuro om vad som sker inom polyneuropatiområdet.

Läs mer
2022-09-28

TLV ska utvärdera produkter för ryggmärgsstimulering

Elektrisk ryggmärgsstimulering är ett alternativt till läkemedelsbehandling vid svårbehandlad smärta. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska enligt Läkemedelsvärlden göra en hälsoekonomisk utvärdering av flera produkter för elektrisk ryggmärgsstimulering. Detta efter ett uppdrag från Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet.

Läs mer
2022-05-05

Efterlängtad lärobok om långvarig smärta

Långvarig smärta. Smärtmedicin vol 2. Emmanuel Bäckryd och Mads U Werner (redaktörer). Boken recenseras i Läkartidningen av Gunilla Brodda Jansen, docent, överläkare, rehabiliteringsmedicin och smärta; medicinsk rådgivare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.

Läs mer
2022-04-27

När det onda aldrig släpper

Envis värk behandlas ofta nonchalant. Neuroforskning visar att smärtan blir en sjukdom i sig. Hjärnan blir överöst av smärtsignaler och klarar inte längre att filtrera och dämpa. Nya rön tyder även på en inflammation i själva nervsystemet.

Läs mer
2022-04-20

Nostalgiska föremål kan lindra smärta

Nostalgiska föremål och händelser kan lindra smärta genom distraktion, enligt en artikel i Dagens Nyheter som publicerades i påskhelgen. Forskningen om hur hjärnan reagerar på smärta kan ge nya metoder för att förebygga och lindra akut eller långvarig smärta, skriver tidningen.

Läs mer
2022-03-16

Bolag fälls av IGN för missad narkotikavarning

Orion pharma får en straffavgift för att ha missat en narkotikavarning i sin marknadsföring av ett läkemedel mot bland annat neuropatisk smärta och epilepsi.

Läs mer
2022-02-23

Fysisk hälsoundersökning viktigt vid utredning för ADHD

Under senare år har kunskapen ökat om sambanden mellan ADHD och ett flertal kroppsliga sjukdomstillstånd. Denna insikt belyser vikten av grundliga fysiska hälso­undersökningar av patienter vid utredning för ADHD, enligt fyra forskare som skriver i Läkartidningen.

Läs mer