Tips önskas!

0 Marinesco postade detta 13 maj 2022

Hej! Önskar tips på vilken mat eller hälsokost som är bra vid neurologisk sjukdom.

1 Kommentarer
Sortera på Standard | Nyast | Röster | Alla
0 Helene på Neuro postade detta 17 maj 2022

Hej Marinesco, generellt är vi inom Neuro (förbundet) försiktiga med kostråd eftersom det finns begränsat med forskning inom det området oavsett neurologisk diagnos.

Därför vågar vi inte rekommendera något annat än att äta mycket grönsaker, en del bär och frukt och undvika så mycket "skräpmat" som möjligt. Vilket är det som är gemensamt för de flesta metoderna. Vissa mår bra av att utesluta eller minska på intag av gluten, laktos och socker.

Det vi främst känner till är att ketogen kost kan ha god effekt vid epilepsi.

När det gäller MS finns det olika "läror" en del är väldigt strikta som kallas AIP Auto Immunt protokoll, paleo/stenålderskost där man bland annat utesluter spannmål och mjölkprodukter men även vissa grönsaker och frön.

I metoden "overcoming MS" utesluter man bland annat helt kött och vissa fetter.

Det är alltså delvis motstridiga teorier som påstår sig vila på fakta. Sedan får var och en testa sig fram om man mår bra av att utesluta vissa livsmedel.

Kanske någon annan har erfarenheter att dela?

Senast redigerad 05 juli 2022

# Länk

Våra 376 användare har publicerat 424 gånger i 217 diskussioner

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet