Spänningar i ansikte, tunga och hals

0 Björn08 postade detta 22 juli 2020

Har svårt att äta eftersom att tungan "lever sitt eget liv"/"vispar runt" och är spänd baktill och musklerna i ansiktet, runt hakan, kinderna och munnen blir väldigt spända och "drar iväg" åt vänster.

Även halsen spänner sig ibland.

När jag vaknar (efter att ha sovit mer än vanligt, 9-10 timmar) är det lugnt och som vanligt men ett par tuggor in i frukosten börjar det om igen.

Jag upplever att det blir värre av att tänka på det, att prata eller att skratta eller bli upprörd, samt när jag är trött (blir värre när jag lägger mig ned).

Spänningarna kommer plötsligt och utan förvarning, vid matsituationer eller kvällstid.

Går jag ifrån köket och sätter mig vid datorn och slösurfar, kollar på Netflix eller jobbar blir det oftast bättre. Videomöten i jobbet har funkat utan problem.

Att dricka varmt (te, kaffe eller soppor) och att ha en värmekudde vid nacken och axlarna lugnar också men att äta fast föda är oftast väldigt obehagligt, liksom att dricka kallt ibland.

Sitter jag vid datorn kan jag enkelt (i alla fall oftast) få i mig en/ett stor/t mugg/glas soppa, smoothie eller kaffe/te.

Jag har en cp-skada men har aldrig haft liknande problem innan (på 31 år).

Jag har frivilligt isolerat mig p.g.a. covid-19 sedan i mitten av mars.

Gör töjningsövningar med käken och tungan men problemen fortsätter. Antar att allt beror på den underliggande stress som hela situationen innebär.

Var på vårdcentralen i torsdags (16 juli), eftersom problemen inte släpper. Att vara ute (vilket jag är) och att stå upp för att avlasta hals, nacke och axlar (gör töjövningar och det är mycket som knakar därinne) var läkarens råd men han skrev även ut Oxascand (10 mg). Läste journalen och han trycker bara på min stress/oro men detta är ju så förbannat påtagligt rent fysiskt (även om det så klart bildas en ond cirkel: spänning -> svårt att äta -> oro och trötthet -> spänning -> svårt att äta... osv...).

Fattar ni nånting? Håller på att bli tokig...

Oxascand?

2 Kommentarer
Sortera på Standard | Nyast | Röster | Alla
0 Björn08 postade detta 22 juli 2020

Läste att magnesiumbrist kan leda till dylika kramper. Nån som vet?

# Länk
0 Björn08 postade detta 23 juli 2020

Sjukgymnasten sen typ 15-20 år ringde imorse. Höll med om min syn på läkaren (vi tycker lika om rätt mycket ;)) och bokade in tid med logoped. Jag mår f.ö. betydligt bättre idag efter att ha pressat mig över vissa mentala gränser kring mitt problem. Ömma käkmuskler idag...

# Länk

Våra 376 användare har publicerat 424 gånger i 217 diskussioner

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet