Mjölkprotein vid MS

0 Roger postade detta 20 december 2022

Hej! Har det senaste halvåret undvikit allt som innehåller mjölkprotein efter att ha läst en studie som visade att mjölken kan utlösa en korsreaktion som triggar immunförsvaret att angripa myelinet. Kan inte påstå att jag efter 6 månader har märkt någon skillnad, men hur ska jag kunna veta att jag inte är i gruppen som är ”allergisk” mot mjölken? Från min neurolog fick jag bara svaret att ”det har jag aldrig hört talas om” . Vore väldigt intressant att höra era erfarenheter av mjölkkonsumption och om ni har hört hur man ska ställa sig till mjölk när man har MS. //Roger

2 Kommentarer
Sortera på Standard | Nyast | Röster | Alla
0 Helene på Neuro postade detta 07 februari 2023

Hej Roger, det finns en sida som heter Overcoming MS som förespråkar en strikt diet där man bland annat utesluter mjökprodukter. Men det finns få bevis för hur mycket kosten påverkar.

Det viktigaste är nog att undvika "skräpmat", högprocessad mat och för mycket socker. Men var och en får pröva sig fram och testa.

Senast redigerad 07 februari 2023

# Länk
0 Turid postade detta 12 februari 2023

Hej! Jag har tagit bort mjölkprotein ur kosten och mår mycket bättre. Jag fick diagnosen MS för några månader sedan. Det verkar som att mjölken sägs orsaka inflammation i kroppen och potentiellt retar tarmen och det finns det studier på sedan mitten av 2010-talet. Vilken var studien om korsreaktionen och myelinangrepp, är den ny?

Jag har varit laktosintolerant sedan tonårstiden (uteslutningsmetod från min läkare på 90-talet) och ätit lakosfritt först, därefter (ca 15 år senare) tog jag bort mjölkprodukter helt och mådde bättre. Svårt att utesluta att det inte har med andra kostförändringar att göra dock eftersom jag nu äter mer fibrer än tidigare. Jag äter ost ibland och det fungerar fint men får magkatarr av ett glas oboy.

# Länk

Våra 376 användare har publicerat 424 gånger i 217 diskussioner

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet