Hur får jag en diagnos?

0 PinkUnicorn77 postade detta 27 april 2022

Hej! Har fått diagnosen Polyneuropati efter att ha varit allvarligt sjuk i Covid-19 förra året. Låg sövd ca 3 veckor och när jag väcktes upptäcktes att jag hade problem med känsel och motorik i framför allt vänster ben. Fick komma på en typ av undersökning, som genomfördes under helt felaktiga förutsättningar. Bl a skulle jag tydligen vara sängliggande, men halvlåg i en rullstol. Dessutom stördes mätinstrumenten ut av omfattande byggnadsarbeten som pågick ovanför lokalerna där undersökningen utfördes. Jag fick aldrig veta där och då vad det var jag hade drabbats av. Enkelt sagt somnade jag utan besvär men vaknade till ett liv med gravt funktionshinder och ständig smärta. När jag väl kom hem från sjukhuset efter 2 månader kunde jag läsa i min journal att jag fått diagnosen Polyneuropati. Jag hade ingen aning om vad det var, och ingen berättade det för mig, så jag googlade. Det gjorde mig ännu mer förvirrad. Det finns tydligen flera olika sorters polyneuropati och det krävs tydligen många olika undersökningar innan man kan fastställa diagnosen och vad den beror på. Jag har aldrig fått träffa en neurolog eller specialist. Min VC har i princip ingen kunskap om polyneuropati. De har skrivit flera remisser till både neurolog och postcovidmottagning. Neurologen vill inte träffa mig, då de inte tycker att de kan erbjuda mig någon hjälp, i början sa de att symptomen skulle gå tillbaka av sig själv.. Och postcovidmottagningen hänvisar till neurolog. Hur ska jag bära mig åt att få en grundlig undersökning, utredning och en specialist som berättar för mig vad min diagnos faktiskt innebär?

2 Kommentarer
Sortera på Standard | Nyast | Röster | Alla
0 Marinesco postade detta 13 maj 2022

Här?

https://medicheck.se/neurolog/?gclid=EAIaIQobChMI9bmC5-Lc9wIVQUaRBR3koAb5EAMYAiAAEgJwIfD_BwE

# Länk
0 Helene på Neuro postade detta 05 juli 2022

Hej PinkUnicorn77. Du kanske redan har fått hjälp digitalt via tipset ovan från Marinesco.

Vi på Neuro (förbundet) är inte så insatta i postcovid, och vissa symtom som kommer efter lång tid nersövd kan förhoppningsvis ge sig som de sagt till dig.

Neurologer tar eg bara hand om inflammatoriska (autoimmuna) eller ärftliga polyneuropatier. De som kallas idiopatiska (okänd orsak) brukar oftast behandlas av läkare på vårdcentralen.

Man kan ha nytta av smärtstillande och att röra sig så cirkulationen i kroppen hålls igång. Ett råd är att be vårdcentralen om remiss till fysioterapeut (sjukgymnast) för träning som är bra för dig för att försöka få tillbaka rörligheten. De kan också se över om sk tens (en mild elstimulering) kan vara aktuellt om man har vissa typer av obehag i benen.

Om balansen är påverkad kan man be att få förskrivet något lämpligt hjälpmedel via vårdcentralen.

Generellt brukar rådet vid polyneuropati vara att försöka röra sig för att hålla cirkulationen igång i ben, fötter och armar. Att sitta stilla och bli kall kan kännas obehagligt så försök att hålla ben och fötter varma.

Varma hälsningar Helene

# Länk

Våra 357 användare har publicerat 412 gånger i 208 diskussioner

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet