Demonstrera för läkemedel efter behov

0 Magnus Svensson postade detta 07 september 2022

Hej, Vi är några stycken med diagnosen SMA som demonstrerar varje fredag morgon 8.00-9.00 utanför landstingshuset i Stockholm för att vi ska få tillgång till de godkända och verkningsbara läkemedel som finns. Kom med och demonstrera ni med. Ju fler vi är desto bättre.

Idag nekas SMA-patienter godkända och effektiva läkemedel av kostnadsskäl. Läkemedel som förlänger, förbättrar och förenklar livet för oss med SMA ges inte till alla. I länder som Storbritannien, Frankrike Tyskland, Belgien, Nederländerna och Bulgarien ges läkemedel till SMA-patienter. Listan kan göras längre. Men här i Sverige får endast vissa patienter behandling medan andra lämnas helt utan. Det gäller oavsett hur dåligt patienten mår. Den som är 17 år och 11 månader får behandling livet ut. Men den som hade oturen att ha fyllt 18 år när medicinerna introducerades får ingen behandling, trots att läkemedel skulle förhindra en för tidig död. Det är självklart inte värdigt eller etiskt försvarbart i ett välfärdsland som Sverige. Ansvarig myndighet, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), medger att behandlingen med tillgängliga läkemedel har effekt men att det helt enkelt blir för dyrt och därför inte kan omfattas av högkostnadsskyddet. Skattemedel ska användas på bästa sätt. Men det borde finnas andra sätt att spara pengar än att neka behövande människor fungerande läkemedel när de finns. Ert beslut är av livsavgörande betydelse. I ett europeiskt perspektiv hamnar Sverige under EU-genomsnittet när det gäller patienters tillgång till nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar. Endast ett av fyra läkemedel (26 procent) mot sällsynta sjukdomar som inte är cancer var tillgängligt för svenska patienter. Särläkemedel har både en lägre tillgänglighetsgrad och en längre tid till tillgänglighet i Sverige än i många andra länder. Sverige har tydligt hamnat på efterkälken jämfört med andra EU-länder när det gäller läkemedel mot sällsynta sjukdomar. Sverige hamnar först på sjuttonde plats och lägre än genomsnittet inom EU. Det svenska systemet fungerar inte och måste ändras.

1 Kommentarer
Sortera på Standard | Nyast | Röster | Alla
0 Magnus Svensson postade detta 07 september 2022

Här kan ni läsa mer: https://allaraknas.se/

# Länk

Våra 357 användare har publicerat 412 gånger i 208 diskussioner

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet