Neuro Västra Skånes Sommarresa 2019

Reseberättelse av Göran Öxell:

Sommarresan till Öland, solens och vindarnas ö.

Första dagen på resan var fredagen den 28 juni. Då samlades 31 deltagare från Bjuvs- och vår förening inför sommarresan till Kalmar och Öland.

Vädrets makter hade vi med oss och alla strålade ikapp mede solen.

Som vanligt så åkte vi med JP-resor och färden mot Kalmar gick via Åstorp, Hässleholm och Kristianstad till Sölvesborg, där vi åt första lunchen på Sölvesborgs golfkrog.

Vår eminente chaufför och guide Janne körde oss på vägar som de flesta inte åkt på tidigare och berättade ur sin stora kunskapsbank om historiska händelser på de olika platserna vi passerade.

Efter lunchen i Sölvesborg fortsatte färden till Karlskrona där vi besökte Marinmuseet.

Här kunde vi uppleva den svenska marinens händelserika historia i form av utställningar, museifartyg och en riktig ubåt från kalla kriget.

Givetvis måste vi ha en fikapaus och den åtnjöt vi på en rastplats vid Bröms, där i närheten den kända freden i Brömsebro slöts 1645.

Slutmålet för dagen var Scandic hotell i Kalmar. Efter kvällens middag var det fria aktiviteter som de flesta tillbringade på hotellets uteplatser och njöt av det fina vädret och den trevliga tillvaron i glada vänners lag.

Efter andra dagens frukost bar det iväg till Borgholm. Hit kom vi efter en spännande färd på småvägar där vi upplevde en del av det som finns utanför de stora turistvägarna. Det blev en och en halv timmes shopping i Borgholm innan vi år lunch på hotell Strand.

Nästa resmål var Soliden. Hit kom vi efter en kort transport. Det som blev jobbigt för många var den branta backen ner till Soliden. Här fick hjälparna verkligen slita. (Dagen efter hade Janne träningsvärk)

Men inget ont utan det har något gott med sig. Solidens park var verkligen imponerande med sina fina trädgårds- och parkanläggningar. För att hålla detta fina skicket på parken så fordrades det 39 trädgårdsarbetare.

Soliden besöket avslutades på kafé Kaffetorpet. Här blev det gott kaffe och en tårtbit.

Innan vi lämnade Öland för dagen besökte vi Paradis keramik verkstad. Här fanns det mycket fin keramik, men det var ganska dyrt här.

Efter en god middagsbuffé på hotellet blev det repris på gårdagens aktiviteter i anslutning till hotellet.

Även den tredje dagen visade vädret sig från sin bästa sida. Efter en avslappad tur genom det sydöländska landskapet var första stoppet Eketorps borg. Här fick vi en guidad visning av borgen och historien om hur den restaurerats.

Färden fortsatte till Ottenby fågelstation och fyren Långe Jan med sin fina utsikt över landskapet. Här åt vi också lunch på krogen Fågel Blå. Det blev en utsökt hjortstek.

Fikapausen blev lite annorlunda denna dag. Istället för kaffe så blev det bubbel och snacks. Vi hade en som passade på att fylla 75 år denna dag och det var vi tvungna att fira.

Innan vi lämnade Öland för dagen hade vi cirka en och en halv timme för fria aktiviteter i Färjestaden. För många blev det att hitta en plats där man kunde få lite skugga och kanske en glass.

Som vi vant oss på denna resa så visade vädret sin bästa sida på morgonen den fjärde dagen.

Så var det då dags att ta farväl av Kalmar och styra färden mot Helsingborg.

Vädret förändrades under resans gång och vi fick uppleva lite regn och blåst också.

Vi åkte genom Småland och genom Wilhelm Mobergs hemtrakter. De röda stugorna med de vita knutarnas trakt. Vi såg Moshults skola där Wilhelm hade gått.

I Lessebo på restaurang Flustret åt vi en sagolik lunchbuffé där det inte fattades något.

Även om vi ätit en stadig lunchbuffé så klarade vi av en eftermiddagsfika på Denningarums gård. Den ligger mellan Broby och Osby. Här blev det kaffe och våfflor.

Nu närmar resan sitt slut och vi söker oss ut på de större vägarna.

Det har varit en underbar resa där vi fått uppleva saker som man normalt inte får göra på gruppresor. Detta skall vi tacka vår otrolige reseledare och chaufför Janne för. Tack och vi hoppas vi kan göra om liknande resor i framtiden.