Pigan sommar 2022

Bästa medlem
Föreningens näst mest signifikanta vårtecken har också redan förrättats i vanlig ordning. Jag syftar då till det representantskap i Neuro Skåne. I år var det vår lokalförenings tur att hålla i detta event och detta årsmöte hölls i stora salen på Ringstorpsgården och även via digital mediastreaming.

Vi har nu sett klara livstecken från de yngsta medlemmarna i vår förening. Det handlar självklart om Ung i Neuro. Om allt går som det ska så är det inga vårlökar vi har sett utan en mer härdig tillväxt av aktivitet som kan blomma ut till vad som helst.

I detta nummer kommer vi att publicera ett mycket ovanligt inslag och det är så att vi i styrelsen ser det som en unik förlust som kan leda till betydande svårigheter på sikt att skapa de vanliga aktiviteterna i vår lokalförening. En av de vi behöver mest efter en pandemisk period har lämnat oss för alltid. Det betyder att vi andra prövas extra
mycket så att vi kan fortsätta verksamheterna.

Mobila Enheten har åter igen hittat ut och grundligt förhört en av de medlemmar som vill engagera sig i vårt styrelse arbete och i grunden arbetar för fortlevnaden av vår förening. Den stora grundligheten denna gång var att vi bergfast följde en ström av pengar och i presentationen får ni ta del i hur allt hänger ihop.

Det är också med stor glädje vi kan konstatera att det gick att genomföra en av våra återkommande endagsresa som denna gång gick till östra Skåne och om detta berättar vår resekolumnist mer om på sidan 4.

Redaktören


Rapport från Neuro Skånes årsmöte

Lördagen den 30 april var det dags för Neuro Skånes årsmöte. 2022 var det vi i Neuro Västra Skåne som stod som värdar och därför hölls mötet i våra lokaler på Ringstorp.

Totalt var vi 30 ombud som deltog, de flesta på plats men även del digitalt via Zoom.
Vi började med lunch och sedan var det tid för de sedvanliga förhandlingarna. Björn Tufvesson Alm från DHS var inbjuden att leda förhandlingarna, vilket genomfördes med säker hand.

Efter genomgång av verksamhetsberättelse och ekonomisk redogörelse var det tid för val. Anita Ling omvaldes på ordförandeposten och vår egen Jonny Bengtsson
valdes till suppleant i Funktionsrätt Skåne. Jonny lyckades även bli invald i Valberedningen för Neuro Skåne.

Efter förhandlingarna blev det kaffe och avslut.

Vid pennan

Bodil Strömberg


Ung i Neuro är en realitet numera

Under 2021 och 2022 har en undergrupp i Neuro utvecklas som riktar sig till medlemmar i åldern 18-35 år (med utrymme för intresserade utanför detta intervall) som är nya i sin eller sin anhöriges sjukdom och hur det påverkar vardagslivet.

Våren 2022 har ägnats åt seminarier med tema sex och förhållanden. Vi har pratat om vikten av kommunikation, penispumpar och hur man blir bekväm i sin kropp igen.

Under hösten planeras just nu seminarier med tema arbetsliv vad finns det för hjälp för att bli kvar på jobbet och behöver jag berätta på jobbet om min diagnos?

Vi träffas även digitalt i planerade och oplanerade möten i vår Teamsgrupp. De planerade mötena sker var tredje torsdag kl 20.00.

Du kan läsa mer och hitta kontaktuppgifter på www.neuro.se/ungineuro

Studieorganisatören Rut Nilsson har gått bort
Styrelsen har underrättats om att Rut Nilsson hastigt gått bort.

Det är med sorg i hjärtat vi meddelar detta. Rut har varit en klippa i vår förening, organisatör, styrelsemedlem och en fantastisk kock. Därmed lämnar hon ett stort tomrum efter sig hos oss i föreningen och givetvis även hos de nära och kära omkring henne. Vi kommer att sakna hennes kunskap och hennes hjärtliga skratt!

Den 9/5 var jag och Lisa (från Bjuvs handikappförening) på Rut Nilssons avskedsceremoni i nya ceremonihallen i Helsingborg.

Ceremonihallen var ljus och längst fram stod Ruts ferrariröda kista, dekorerad med vita rosor. Bredvid kistan på ett bord fanns en trave böcker och även ett studentfoto på en mycket vacker ung Rut. Böckerna var en påminnelse om Ruts stora bok
intresse och visdom. Solen sken in genom fönstren och bäddade in hela scenen i ett
mjukt sken.

Ceremonin inleddes med musik av Peps Persson & Nisse Hellberg, och sången som spelades var, Du är stjärnan i mitt liv. Därefter tog Ruts dotter Bodil till orda. Det var ett mycket vackert tal till en mycket älskad mor, mormor och vän. Vi som satt i lokalen rördes i djupet av våra hjärtan när Bodil talade om sin älskade mor. Vi kunde se Rut framför oss på sina turer i svampskogen och lässtunder. Det var en mycket vacker hyllning till Rut!

Därefter fylldes hallen av Mikael Wiehes röst med sången, Den jag kunde va. Musiken som spelades under ceremonin var verkligen Rut! Vald med största omsorg av hennes dotter och son. Vi som befann oss i lokalen kunde verkligen känna Ruts närvaro, det var en mäktig och stor känsla! Och efter den sedvanliga ceremonin, där vi kunde ta ett sista avsked av Rut och lägga en blomma så fylldes salen av Louise
Hoffstens stämma med sången, Lever varje dag.

Efter ceremonin samlades vi alla till en lunch, där många fina minnen delades! Det blev en stund av kärleksfulla ord och glädjefyllda minnen. Och ett är säkert, vi är många som saknar dig Rut!

Styrelsen vill också visa att i denna stund kan vi inget annat än att uttrycka tacksamhet för den tid hon delat med sig till oss alla.

Vila i frid.

Mariette Karlsson, Ordförande

Presentation av styrelsen portionsvis
Vi hamnar åter igen på det här inslaget i Pigan att göra en mindre presentation av de personer som kan och vill deltaga i lokalföreningens styrelse fortsätter med ytterligare en av de numera äldre och drivande själarna i vår styrelse.

Pigans mobila enhet har stannat till i Helsingborg och denna gång träffat den här föreningens kassör Bodil Strömberg. Om vi så här på förhand skulle peka på en röd tråd i Bodils liv så hittar vi faktiskt två. Det ena om vi tar det i helt rätt ordning är föreningslivet och det andra är tänder.

Bodil växte upp ovanför landborgens kant och grundade sitt liv på Magnus Stenbocksskolan samt att hon på fritiden engagerade sig i Helsingborgs kommunala gymnastikförening. Vad jag nu vill leda i bevis är att redan här tas kliv in i att leda olika grupper i den gymnastiska konstformen samtidigt som de gymnasiala studierna som lägger grund för både hennes kunskaper inom föreningslivet och slutligen för
henne vidare mot det som handlar om tänder.

Livet förde den här Bodil till en yrkesutbildning som tandsköterska i Umeå under åren 1978 och 1979 och inte kunde den här Bodil hålla sig från att leda ungdomsgrupper i gymnastik även i den norrländska metropolen där utbildningen förlagts.
Efter de norrländska äventyren styrdes stegen åter mot Helsingborg och bildandet av ett normalt liv med yrkesliv i den privata sektorn där tänder lagas och en helt vanlig familjebildning med lika vanlig expansion av familjen, två barn, med tillhörande flytt till olika bostadstyper efter behov, barn växer upp och flyttar ut, och intresse.
Fritidsintresset ändrades inte nämnvärt och föreningslivet berikades med den här Bodil i en fysiskt aktivt ledande roll.

Kopplingen till Neuro Västra Skåne kom i samband med Bodils intresse av att hitta tillgänglighetsrealistiska semestermöjligheter, i detta fallet Sommarsol och mötet med Lillemor och Ronny under den tid de var aktiva i lokalföreningen. Inte helt oväntat lockade Ronny, numera våran Bodil, med uppdrag i styrelsen. Det blev väl sedan en sort självklarhet att hon blev ledande i föreningens resekommitté.

Tro nu inte att våran Bodil släpp greppet om tänderna helt för med stöd av Trygghetsrådet, en del av arbetsmarknadens parter, blir det möjligt att bibehålla delar av sitt yrkesliv så länge man kan och vill. Det blir principiellt viktigt att funktionshinder inte blir ett arbetshinder eller en reell olust av yrkesmarknaden att inte ta del av den gedigna erfarenheten som kommer med åren och därför hittar vi våran Bodil numera på Folktandvården.

Den administrativa rollen i yrket tangerar hennes ordningssinne i föreningslivet och den röda tråden jag påpekat innan leder till ytterligare föreningsengagemang i Tandsköterskornas yrkesförening och snart även Riksbyggens bostadsrättsförenings styrelse där hon numera är bosatt. Sådan är hon, våran kassör Bodil.

Mobila Enheten


Utfärd till vattenriket i Kristianstad och Absolut museét i Åhus

Torsdagen den 21 april startade ett gäng glada medlemmar i Neuro från Bjuv- och Västra Skåne färden mot Kristianstad, där man skulle besöka Vattenriket och Absolut museét.

Första anhalten var Vattenriket med Naturum i Kristianstad. Här fick vi se en film om Vattenriket som ligger mitt i Kristianstad och mitt i Biosfärområde Kristianstads vattenrike.

Naturum som är ett besökscentrum är byggt på pålar mitt ute i vattnet, helt i trä med ovanliga vinklar och vrår. På första våningen finns en utställning om Vattenrikets rika natur och biosfärsarbetet. På andra våningen finns en restaurang samt en takterrass med härlig utsikt över stan, strandängarna och ån. Hela vattenriket täcker en yta som
är 3,5 gånger 3,5 mil stor.

Efter en god lunch fortsatte färden till Absolut museét i Åhus. (Absolute Home) Här blev vi informerade om företagets intressanta historia.
Namnet Absolut lanserades 1879 av grundaren Lars Olsson Smith, men då under namnet Absolut Rent Brännvin och producerades till en början av Reymersholms Spritförädlings AB som låg på Reimersholme utanför Stockholm. Smith utmanade Stockholms vätskemarknads monopol med sin vodka. Den såldes strax utanför Stockholm stadsgräns till ett lägre pris än monopolets produkt. Han erbjöd även
gratis båtturer till destilleriet och “Hyr Brännvin“.
1979 lanserades namnet Absolut Vodka. Det speciella med Absolut vodka är att den
destilleras och renas hela 100 gånger. Idag ägs företaget av det franska företaget Pernod Ricard och man tillverkar även många smaksatta varianter.

Efter den intressanta föredragningen av företaget var det provsmakning av tre olika varianter av Absolut vodka. De som inte villa ha alkohol blev serverade en alkoholfri drink. Hela besöket avslutades med kaffe, rabarberpaj med vaniljsås.

Efter två trevliga besök i Kristianstad startade vår trevlige nye chaufför Urban från Sundspärlans Buss hemfärden strax före 17.00.

Eder resekolumnist Göran Öxell


Vår närvaro i den digitala mediavärlden

Facebook! Sidan hittas enklast genom denna länk
https://www.facebook.com/NeuroVastraSkane/ eller om ni skriver "Neuro Västra Skåne" i sökrutan längst upp på Facebook.

Hemsida.

https://neuro.se/forening/foereningar-a-oe/vaestra-skaane/

Neuros Digitala Kalender.

https://neuro.se/kalender/


AKTIVITETER UNDER 2022 och 2023

Vi kan bara försöka med vår planering och lokaler är bokade för de normala aktiviteterna under hela 2022.

Konsekvensen av det successiva öppnandet av samhället gör att det blir trångt på marknaden så alla gamla aktiviteter kanske inte kan hållas under den normala tidsperioden.

GRILLNING PÅ VIKINGSTRAND, HELSINGBORG
Tisdag 9/8 kl.17:00 Vi satsar på en aktivitet utomhus. Gratis för våra medlemmar.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel:
0763-191744 SENAST 7/8.


MÅ BRA DAGAR PÅ VALJEVIKEN, SÖLVESBORG

Måndag 12/9 till onsdag 14/9. Pris 1200 kr. Enkelrum tillägg på 500 kr. Dagarna kommer att innehålla träning som passar alla, föreläsningar och trevlig samvaro. Vi har egna medhjälpare med oss på resan. Vid anmälan behöver vi veta, namn, personnummer, allergier och vilka hjälpmedel ni behöver i rummen.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel:
0763-191744 SENAST 12/8.


ARLÖVSREVYN, ARLÖV

Söndagen 15/1 kl.14:00.
Vi har reserverat 10 platser varav 4 är rullstolsplatser.
Subventionerat pris för våra medlemmar 450 kronor för biljett och kaffe och kaka efter föreställningen.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 1/11.


Styrelsen för Neuro Västra Skåne, vald vid årsmötet 2021

Mariette Karlsson Ordförande, mariette_karlsson61@hotmail.com, 0729-114579

Bodil Strömberg Kassör, bodil.stromberg50@gmail.com, 070-2047157

Karin Schlyter Sekreterare, karin.schlyter@telia.com, 0735-096224

Göran Öxell Ledamot, goran@prokonsult.se, 0708-920602

Christel Piltoft Ledamot, krizztel@hotmail.com, 0723-226898

Rikard Lindén Ledamot, vice sekreterare, 68linden@gmail.com, 0739-466712

Angelina Nilsson Ledamot, andjelina.nilsson@hotmail.com, 070-4387640

Lilian Karlsson Ledamot, linnea1@gmx.com

Lena Eliasson Suppleant, lena.47.eliasson@gmail.com, 042-204148, 0733-122546

Jonny Bengtsson Suppleant, 2,e vice sekreterare, jb_night@hotmail.com, 0723-187010

Vi önskar alla medlemmar en nyttig och sund sommar.
Redaktör

Jonny Bengtsson

jb_night@hotmail.com