Rapport från Ur & skur kursen på Valjeviken den 13-15 juni 2018

Aktiv rehab i utomhusmiljö

Onsdagsmorgonen började vi med god och riklig frukost på Valjeviken, därefter samlades vi (19 pers)för att lyssna på Eric Sandström berätta om Valjeviken, dess huvudman som är Neuro och deras verksamhet. Verksamheten är bl.a. Folkhögskola, rehab, vårdcentral och även ca 70 samverkankurser/år, varav vi var på en nu.

 

Efter detta tog vi oss till Valjevikens idrottshall för teknikträning med rullstol och 7 olika stationsträningar 2x1min(styrka/balans).

 

Efter lunchen informerade Jeanette oss om olika hjälpmedel som finns och olika nationalparker som är anpassade. (läs mer på Länsstyrelsens hemsida)

 

På kvällen tog jag och Birgitta ett dopp i havet och därefter njöt vi i den varma utomhuspoolen. Några av de andra i gänget badade i det fina inomhusbadet, några bastade och några testade utomhus och inomhusgymmen.

 

På kvällen blev det gemensam korvgrillning och samkväm.

 

Nästa förmiddag började vi med att samlas ute vid havet. Där hjälpte Rolf och Christoffer de som ville ta sig ombord(med lift)till ribb-båten. Med den fick vi en fartfylld tur till havs och in i Sölvesborgs hamn för att se alla fina båtar där. Övriga följde med Niklas A., också anställd på Valjeviken, ut på Hälsans stig. Där visade han hur man tar sig ut i den vackra naturen på stigar med rötter och stenar, i rullstol.

 

Vid lunchen kom Jan Karlsson, intendent och hälsade oss välkomna.

 

På eftermiddagen blev det en lugn flott-tur på havet och därefter en runda boul. Kvällen avslutades med den traditionella goda ostbrickan och lite frivillig hjärngympa. Alla blev vinnare och fick därför ett litet pris:).

 

På fredagen började vi med en flott-tur med Christoffer som styrman och Janne om ciceron. Det blev ett kort besök till Skåne till havs, innan vi återvände till Blekinge och Valjeviken. Därefter var det Niklas Almers som tog över i idrottshallen. Niklas, som är född med ryggmärgsbråck, är med i 2 landslag- handboll och friidrott 100, 200 och 400 meter. Han älskar fart och är så duktig att han behöver åka utomlands för att få konkurrens!

Han gjorde olika stationer där vi fick öva med rullstol. Intressant och lärorikt.

 

Därefter avslutades denna, som alltid, lärorika och erfarenhetsutbytande kurs för denna gången.(med all sannolikhet några hekto tyngre, pga. all god mat)

 

Dessa kurser är en fantastisk möjlighet för oss att träffa andra med olika diagnoser/behov inom Neuro till en väldigt förmånlig kostnad där ALLT ingår, boende, mat, föreläsningar, aktiviteter och fri tillgång till deras lokaler.

 

Hoppas vi träffas där framöver!

 

Susanne Ekstrand