Bilder på personer med rullstolar och elmopeder ute i naturen. Foto.
Vid Fjärilsstigen i Hågadalen, på Upplandsleden och på väg till Rävsten i Gräsö skärgård. Foto: YAW.

Rehabilitering i naturen

Att ha möjlighet att vistas i naturen är en form av rehabilitering som är viktig för alla!

Det pratas om naturens läkande kraft, till exempel hur bra vi kan må i rehab-trädgårdar eller hur hälsofrämjande det är att ta ett ”skogsbad”. Forskningen pekar på att vistelse i naturen bland annat minskar stress, ger bättre sömnkvalitet och stärker kroppen genom fysisk aktivitet.

Men hur gör man för att ta sig ut i naturen om man har nedsatt rörelseförmåga?

Upplandsstiftelsen och Neuro Rehab C-län

För Upplandsstiftelsen är det självklart att det ska finnas platser dit man kan åka för att vandra, fiska eller ha picknick även om man är rörelsehindrad! Det är också viktigt att det finns information som ger en rättvisande bild av utflyktsmålen, för att alla ska veta om det passar de egna förutsättningarna och behoven. Stiftelsen är verksam i hela Uppsala län och samarbetar med alla kommuner i länet. 

Flera av Neuros medlemmar är med i Upplandsstiftelsens testpatrull som granskar tillgängligheten i naturen. Under 2021 har Neuro Rehab C-län i samarbete med Upplandsstiftelsen ordnat webbinarium om tillgänglig natur, och nästa år blir det fler medlemsträffar i samma anda. 

Följ med ut i naturen 2022

Rehab C-län planerar två temadagar i samarbete med Upplandsstiftelsen för att ge ökad kunskap om den tillgängliga natur som finns i Uppland, och om värdet av att vistas i naturen. Vi hoppas att vi får den finansiering vi har sökt så att vi kan hälsa alla i Neuros föreningar i Uppsala län välkomna! Det blir i så fall bussresa, lunch, guidade turer och egen tid i naturen med möjlighet till assisterad kajakpaddling, fiske och vandring i öppna betesmarker eller kustlandskap för de som vill.

Mer information kommer under våren 2022.

Flera tips på tillgänglig natur hittar du HÄR.

Mer information om Upplandsstiftelsen hittar du HÄR.

 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet