Debattartikel UNT


Christina Brännström


Lättare vardag för alla med Parkinson


DEBATT
 I Sverige uppger endast drygt en tredjedel av våra medlemmar att de har kontakt med ett Neuro-/multiprofessionellt team, skriver företrädare för Neuro.

I samband med Parkinsondagen 11 april vill vi lyfta frågan om en god och teambaserad vård för alla med Parkinsons sjukdom, oavsett var i landet man bor. I dag är det ingen självklarhet.

I Sverige uppger endast drygt en tredjedel av Neuros medlemmar att de har kontakt med ett Neuro-/multiprofessionellt team.

Just nu uppmärksammas Parkinsons sjukdom över hela världen. Sjukdomen finns över hela världen i ungefär samma utsträckning, 15 personer av 10 000 invånare. I Sverige lever i dag cirka 20 000 personer med Parkinson.


Lise Lidbäck


Sjukdomen är livslång, startar ofta i 55-årsåldern och förvärras med tiden.

Orsaken till sjukdomen är brist på signalsubstansen dopamin i hjärnan. Dopamin behövs för styrningen av kroppsrörelserna och sjukdomen ger besvär som skakningar, trötthet och stelhet. I dag är Parkinson en av flera neurologiska diagnoser som inte går att bota men där det finns bromsande behandling. Men likt andra neurologiska diagnoser blir du aldrig frisk.

När hoppet att bli botad försvunnit är det lätt att tappa fotfästet och livslusten. Då är det avgörande att det finns en vård som fungerar och ser till hela människan.

Ett multiprofessionellt team som ger människor med Parkinson förutsättningar att fungera så bra som möjligt och underlättar vardagen så patienten förhoppningsvis kan fortsätta arbeta och ta del av en aktiv fritid.

Det handlar om möjligheten att få träffa flera olika specialister som till exempel neurolog, sjuksköterska, kurator och arbetsterapeut, för att nämna några. Olika professioner som alla är kunniga inom patientens neurologiska diagnos. Neuro arbetar för att alla som lever med Parkinson och andra neurologisk diagnoser i Sverige ska ha tillgång till ett så kallat multiprofessionella team. För en lättare vardag oavsett var i landet du bor. Så är det inte i dag.

Christina Brännström, ordförande Neuro Rehab C-län

Lise Lidbäck, förbundsordförande Neuro

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet