Utflykten till Billudden

En solig dag i juni hade ett glatt gäng från Neuros föreningar i Uppland en härlig dag vid havet tillsammans!

Rehab C-län ordnade utflykten till naturreservatet Billudden i samarbete med Upplandsstiftelsen och länsförbundet. Efter ditresa med Sundbergs anpassade buss med rullstolslyft, eller resa med egen bil, samlades alla vid Rullsands camping och vandrade eller rullade cirka 2,5 km ut till Billhamn.

Väl framme slog vi oss ner och avnjöt en god lunch. Våra guider Eva Arnemo och Sara Beckman från Upplandsstiftelsen berättade om hur de aktivt arbetar för att göra naturen i Uppland tillgänglig för fler, och om den spännande naturen på Billudden. Efter lunchen hade de ordnat en tipspromenad - med naturfrågor förstås - där vi fick lära oss en hel del om djur och växter.

Upplands nordligaste plats

Vid Billudden går Uppsalaåsen ut som en långsträckt udde i havet. Udden har ett vackert och unikt landskap med spännande växter och geologi. Ända längst ut finns Billskaten, Upplands nordligaste punkt, där havet ligger öppet så långt ögat når.

Billhamn som är ett gammalt fiskeläger ligger cirka 2,5 km ut på Billudden. Dit leder en smal grusväg som kantas av lummig grönska med många vanliga och ovanliga växter. I Billhamn finns utedass, grillplats och fiskebrygga som är anpassade för att vara tillgängliga för alla. Hårdgjorda vägar utan branta lutningar gör det möjligt att ta sig fram med både rullstol och rollator.

Fiske och fika

Eva Arnemo svarade för handräckning med metspön och agn till de som ville prova fiskelyckan. Och det var det många som ville! Flera fina små firrar drogs upp ur havet (och återbördades också), bland annat abborre och gärs. De som ville vandrade istället tillsammans med Sara Beckman längst ut på udden, där smala stigar och klapperstensstränder gör att det inte är tillgängligt att rulla hela vägen.

Efter en avslutande kaffe med bulle vid hamnen vandrade vi så tillbaka till väntande buss och bilar för hemresa. Alla nöjda efter en härlig dag i vacker och tillgänglig natur!

Läs mer om Billudden HÄR

Läs mer om tillgänglig natur HÄR

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet