Neurodagen 2019

En dag om rehabilitering och anpassad friskvård


På Neurodagen genomförde Neuro Rehab C- län i samarbete med Neuro Uppsala länsförbund och konferenser om rehabilitering, anpassad friskvård och välbefinnande.

Omkring 60 personer från hela Uppsala län, men även utomläns ifrån, kom till Vaksalaskolan i Uppsala för att under några timmar lyssna till kunniga, engagerade och inspirerande föreläsare.

Roger Lindahl

Forsknings- och rehabiliteringskoordinator på Neuro, var moderator för konferensen. Med information om Neurorapporten 2019 som utgångspunkt lämnade han över till föreläsarna att presentera sina framföranden om rehabilitering, anpassad friskvård och erfarenhet hur man kan hantera sin livssituation till bättre välbefinnande.

Jan Lexell

Professor i rehabiliteringsmedicin vid Uppsala Universitet, föreläste om vikten av rehabilitering för personer med kronisk progredierande sjukdom, om vårdens ansvar och om personens eget ansvar. Rehabilitering handlar inte bara fysisk träning och han menade att det finns och okunskap i våren om varje patient individuellt behov av rehabilitering och vad som finns att tillgå. Även patienten själv vet inte vad hen måste och vad som finns. Alla har återkommit tills jag kan använda sig av specialteam att komma vidare.

Jan Bolin och Emma Sandelin

Jan, fysioterapeut (sjukgymnast) och Emma, ​​handledare, jobbar båda i Neuro Enköping-Håbos 3-åriga projekt ”Anpassad friskvård”. Projektet, som är ett samarbete mellan Friskis och Svettis och Enköpings kommun, möjliggör för personer att komma tills de får träningslokal något timmar varje dag med tillgängligt till handledning. Fokus är att träna på det man kan och vill, vad man kan göra för stunden, för det kan variera från dag till dag.

Eva Helmersson

Diplomerad stress och friskvårdsterapeut tillika diagnosestödjare och på Neuro avslutade dagar med ett mycket personligt och inspirerande föredrag om att hantera sin livssituation.

Mellan presentationerna ställde Roger Lindahl några frågor - om antalet träffar på internet om rehabilitering, antalet träffar om friskvård och i vilket region finns det inom neurovården som är flera med individuella rehabiliteringsplaner. Den sista frågan var en straffspark. Regionen Uppsala var den givna svaret. Den som svarade rätt på varje fråga eller var närmast fick ett rött tyghjärta fyllt med kärnor från körsbär och/eller druvor som kan värmas i mikrovågsugn eller kylas i frysen.

Alla bjöds på frukt och kolsyrat vatten, dagar till ära etiketterad med Neuro Rehab C-läns logga. Stort TACK till Uppsala Frukt och Grönt som bistod med frukt.

Stort TACK till Panthera AB som visade något av sina rullstolar samt till Permobil AB som medverkade med produktinformation.

Stort TACK till moderator, föreläsare och medhjälpare samt ett stort stort TACK till alla som kom, lyssnade och ställde kloka frågor.

Styrelsen Rehab C-län
Christina Brännström
Ordförande

 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet