Garphyttans Naturreservat

Trevlig utflykt till Garphyttans Naturreservat

Den 2/6 kl. 10.00-13.00 anordnar Neuro Karlskoga-Degerfors i samarbete med Hopajola en dag i Garphyttans Naturreservat med Guidning. Anmäl dig senast 22/5 till orebro-lan@neuro.se eller tel: 070-619 57 05.

Ta med dig kaffekorgen och unna dig en trevlig naturupplevelse. På plats bjuder Neuro Kga-Dfs på korv att grilla.

Garphyttans nationalpark bildades 1909 och är en av Sveriges äldsta nationalparker. Marken består till största delen av de forna ägorna till Östra gården, en av fyra bergsmansgårdar i Svenshyttan. Nationalparkens kärnmiljö består av den gamla gårdstomten och den kvarvarande öppna odlingsmarken, som idag sköts med årlig slåtter. Här finns en mängd olika växter och djur som är typiska för det äldre odlingslandskapets ängsmarker. Den omgivande barrskogen får idag utvecklas fritt till naturskog, där både gamla och döda träd lämnas kvar, en miljö där många sällsynta växter och djur trivs.

Man tar sig på egen ”maskin” ut i det gröna!

Hitta hit
Nationalparken ligger 5 km sydväst om Garphyttans samhälle. Vägvisning från bilväg finns från Lekhyttan, Lanna och Garphyttan. Vandringsleden Bergslagsleden, etapp 11 mellan Suttarboda och Leken, passerar genom nordvästra delen av parken.