Stroke

Lite av varje med koppling till Stroke. Bland annat: Bruce Willis, kamera i ambulanser, kunskapswebbinarium, Strokedagen, ...

Strokedagen tisdag den 10 maj

Strokedagen arrangeras årligen den andra tisdagen i maj. Följ gärna Neuro på webben och i sociala medier under dagen, och hjälp oss genom att gilla, dela och kommentera våra inlägg om stroke. På så vis får fler vetskap om diagnosen och hur det kan vara att leva med stroke.

Läs mer om diagnosen här

Skådespelaren Bruce Willis diagnostiserad med afasi

Afasi innebär nedsatt förmåga eller oförmåga att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva. Stroke är den vanligaste orsaken till afasi, men det förekommer även vid andra hjärnskador och sjukdomar.

Skådespelaren Bruce Willis går i pension efter att ha diagnostiserats med afasi.

Läs mer här

Snabbare strokebehandling med kamera i ambulansen

Tolv ambulanser i Västra Götalandsregionen har utrustats med videokameror. Syftet är att neurologer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska kunna identifiera de patienter som drabbats av en stroke orsakad av en blodpropp och snabbt avgöra vilken behandling som är bäst för den enskilde patienten.

Läs mer här

Neuro medverkar på kunskapswebbinarium om Stroke

Webbinarium måndag den 9 maj klockan 18.30-20.00, alltså dagen före Strokedagen.

Vad händer efter utskrivningen från sjukhuset? Om Vårdförlopp 2, de första centrala riktlinjerna för strokevården efter akutskedet. Medverkande från Neuro är ordförande Lise Lidbäck och diagnosstödjaren Maja Havbring. Det vill du inte missa!

Läs mer här och anmäl dig

Fler döda i stroke under pandemin

År 2020 ökade antalet avlidna personer i stroke i Sverige. Det visar en statistikrapport med siffror från Socialstyrelsen. I rapporten framgår att både insjuknande och dödlighet minskar över tid, medan ett trendbrott i dödligheten uppstod under det första pandemiåret. Dessutom var könsskillnaderna sett till dödlighet större än på länge.

Läs mer här

Små förändringar kapar livsviktiga minuter på Karolinska

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna gör nu små justeringar i arbetssätten för att kapa livsviktiga minuter för patienter som är i behov av trombektomi efter en stroke.

Trombektomi innebär att den blodpropp som orsakat en stroke, tas ut manuellt via en sond som förs in via ljumsken. Varje kapad minut är viktig för patientens återhämtning efteråt.

– Idag tar det 23 minuter från det att patienten kommer hit till angiolab tills vi sticker i ljumsken, berättar överläkare Åsa Kuntze Söderqvist, på sjukhusets webb.

I kvalitetsregistret över endovaskulär behandling av stroke, EVAS-registret, för 2020 kunde man dock se att på Sahlgrenska i Göteborg tar det 13 minuter. Så Karolinska besökte dem för att ta reda på vad de gör snabbare och hur de kan lära av dem.

Läs mer här

Debattörer föreslår fler simulerade strokelarm

På Läkartidningen debatt föreslår läkare från Region Gotland att regelbundna simuleringar av strokelarm borde vara standard. De menar att det är ett kostnadseffektivt verktyg som klart skulle förbättra utfallet för personer som drabbats av stroke. Läkarna pekar på en studie från Stavanger i Norge. Införandet av strokesimuleringar minskade tiden till trombolys från 27 till 13 minuter i genomsnitt. Mycket värdefulla minuter för den drabbade.

Läs mer här

Neuropromenaden - för mer pengar till forskning om stroke och andra neurologiska diagnoser

6 maj till 6 juni genomförs årets Neuropromenad. Målet med Neuropromenaden är att samla in så mycket pengar som möjligt till forskning om neurologiska sjukdomar och symtom, exempelvis MS, Parkinson, ALS, stroke och polyneuropati.. Deltagandet är enkelt. Ta en promenad – ge en gåva. Du kan göra det ensam, tillsammans med vänner, arbetskamrater eller någon av Neuros lokalföreningar.

Läs mer här

Innehållsansvarig: Neuro Malmö