Foto: Malmö stad

IT-fixartjänst från 70 år efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Fler äldre i Malmö får nu ta del av IT-fixaren. Tjänsten ska tillfälligt vara tillgänglig från 70 års ålder istället från 75 år. Skälet är den rådande situationen med spridning av coronaviruset där Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.

IT-fixartjänsten har funnits sedan 2019 och innebär att äldre kan få hjälp med att installera datorer, appar eller att starta upp konton. Det kan till exempel handla om Facebook, Skype eller andra sociala medier som gör det lättare att hålla kontakt med nära och kära på distans. Ökad tillgång till datorer och IT gör det också enklare att sköta inköp av till exempel livsmedel och läkemedel över nätet, vilket är särskilt viktigt i en tid när äldre uppmanas att undvika sociala kontakter.

Beslutet om att tillfälligt erbjuda Malmöbor över 70 år IT-stöd gäller så länge som rekommendationen från Folkhälsomyndigheten kvarstår.

– Nu är det viktigare än någonsin att följa rekommendationerna och hålla avstånd till andra om du är 70 år eller äldre. Jag har full förståelse för att det tar emot att dra ner på tempot om man är pigg pensionär, men i slutändan handlar detta om att rädda liv. Vi måste göra allt vi kan för att skydda samhällsviktiga verksamheter, motverka spridning och skydda riskgrupper. I det arbetet är ett tillfälligt utökat IT-stöd en liten insats som kan få stor effekt om den leder till att fler följer Folkhälsomyndighetens uppmaning, säger Anders Rubin (S), kommunalråd med ansvar för hälsa, vård och omsorg.

– Utöver att rent praktiska underlätta de dagliga bestyren för våra äldre, och på så viss bättre uppfylla Folkhälsomyndighetens rekommendationer, hoppas vi även att detta riktade fokus på äldre och IT bidrar till att underlätta upprätthållandet av sociala nätverk med familj och vänner för att undvika social isolering, vilket också är en viktig del i en bredare syn på hälsa, säger Michael Högberg (L), förste vice ordförande i hälsa, vård och omsorgsnämnden.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet