Med Solbussen till norra Öland

En tur till norra Öland 8 september.

Mats Krantz var som vanligt Solbussens chaufför och idag även ciceron. Det blev en rutt med många vackra utsikter och vyer. Grusvägar och andra småvägar. Bara att njuta!

En avstickare för att titta på Källa gamla kyrka. Källa gamla stenkyrka från 1200-talet har byggts till och renoverats under århundraden. När en ny kyrka byggdes 1880 lämnades den gamla kyrkan att förfalla. Inte förrän 1928 väcktes intresset för kyrkan igen och den renoverades för att åter kunna ta emot besök. Kyrkan används idag för bröllop och liknande men är inte öppen för allmänheten.

Snart dags för avfärd mot Marsjö strutsfarm (en av få strutsfarmar som fortvarande finns kvar i Sverige) där det kommer att serveras eftermiddagsfika. Kaffe med ostkaka gjord på strutsägg. Där fanns även en butik med diverse "strutsprodukter" att köpa.

Lite strutsfakta
Strutsen är världens största nu levande fågel och finns bara i vilt tillstånd i Afrika. Den kan inte flyga men springa desto snabbare, runt 60 km/h! En vuxen hane (tupp) kan bli upp emot 2,5 m hög och väga mellan 120-160 kg, honorna (hönorna) är lite mindre 120-140 kg. De kan leva i 80 år och vara fertila i 30 år. Ett strutsägg väger 1-1,5 kg (ca 25-30 hönsägg).
Vill du veta mer! Läs här.