Vänligen godkänn marketing cookies för att kunna se videon

Fredags Hörnan 12 februari

Det är dags igen!
Vår alldeles egna hörna bjuder på allt från tips och kluring till mat och dryck.
Mycket nöje!

Andra avsnittet

Idag träffar vi Martina Lindmark som tar oss med in i den fantastiska världen av Palettblad. Vi gör ett nytt besök hos Åsa Ringman i köket och Tesa tipsar också så klart. Kluring och trudelutt bjuder vi också på.

Klicka på bilden ovan, och vill du få bilden större kan du klicka på knappen för helskärm. (Den ser ut som en liten tavelram och finns längst ner till höger i filmrutan efter att du klickat på play)

Dagens recept

Fisksoppa med aioli (2 port)

Ingredienser:

1 pkt frysta torsk och laxtärningar
200 g skalade räkor
2 morötter
ca 10 cm purjolök
1 knippa sparris
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 msk fiskfond/1 fiskbuljongtärning
4 dl vatten
dill, finhackad (går bra med fryst)
1 pkt saffran
salt och peppar
smör

Aioli:
1 ägg
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
½ tsk salt
1 krm peppar
ca 2 dl neutral olja, t ex solrosolja

Gör så här:

Att göra sin egen aioli är väldigt enkelt om man har en stavmixer och en hög bägare och mycket godare än köpt!

  1. Knäck ägget i bägaren. Tillsätt alla övriga ingredienser, utom oljan.
  2. Kör med stavmixern tills det blandat sig.
  3. Tillsätt ca ½ dl av oljan, kör igen med mixern. Upprepa tills aiolin är lagom tjock.
  4. Ställ i kylskåp tills det är dags att servera.
  5. Skala och skiva morötterna
  6. Ansa och grovhacka purjolöken
  7. Bryt av nedersta delen på sparrisen och skär resten i bitar.
  8. Fräs morötter och purjolök i lite smör i en gryta utan att det får färg.
  9. Tillsätt vin, fiskfond/fiskbuljongtärning, grädde, vatten, saffran och peppar.
  10. Låt småkoka tills morötterna är knappt genomkokta. Skala och hacka vitlöksklyftorna under tiden
  11. Tillsätt fisktärningarna, sparrisen och ca 1 dl hackad dill. Låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med mera salt och peppar om det behövs.
  12. Stäng av värmen och tillsätt räkorna.
  13.  Servera med aiolin och eventuellt ett gott bröd.


    Dryckestips:

    Till en fisksoppa med saffran är ett vitt vin med chardonnay-druvan ett perfekt val
    t ex

    Nr 210601 Lindemans Chardonnay Bin 65, 750 ml, 79kr
    Nr 210602 Lindemans Chardonnay Bin 65, 375 ml, 47kr

    Alkoholfritt:

    Nr 1900701 Lautus Savvy White, 750 ml, 59kr

Veckans kluring

Bi eller luftfarkost
Vad för ord kan betyda båda orden ovan? 

Maila ditt svar till info.gbg@neuro.se

Tesa tipsar

Idag handlar det om ätbart pyssel passande inför alla hjärtans dag. 

Saker du behöver om du vill prova hemma:
Marsipan
Mat färg (inte flytande karamellfärg)
Strössel av olika sort
Blockchoklad

Färga och forma marsipanen som du vill.
Smält chokladen och antingen doppa i marsipanen eller spritsa chokladen över figuren.
Toppa med strössel.