Flera stora röda lador på toppen av en grön äng
Foto: John Neland

Vandalorum i oktober 2022

I vårt allrum bredvid braskaminen står en liggstol som alla vill sitta i. Stolen som jag ärvde för 50 år sedan har alltid varit favoriten inte bara för oss i familjen, även flera av våra vänner brukar turas om när de är på besök. Med tiden blev tyget slitet och vi fick klä om den.

Och det var väl då när jag träffade tapetseraren som jag förstod hur välkänd Pernilla3 är och att det var Bruno Mathsson som ritat den. Han var född vid Apladalen i Värnamo ganska nära Vandalorum som var målet för vår resa.

Varför den heter Pernilla? Jo, den kända kokboksförfattarinnan Pernilla Tunberger skrev inte bara kokböcker, hon jobbade även som journalist på Dagens Nyheter och det var där hon fick uppdraget att intervjua Bruno Mathson 1943, året innan han namngav Pernillastolen. Att han namngav stolen efter henne visar på stor uppskattning av henne.

I Apladalens hemtrevliga kaffestuga fick vi stärka oss med gott kaffe och en fralla. Apladalen omnämns i Värnamovisan, ett skillingtryck från 1896. Med hjälp av Anjas mobil kunde vi lyssna på en liten snutt. Lilianne kom ihåg inte bara att hon fått sjunga visan i skolan, hon verkade också komma ihåg hela texten, inte mindre än 12 verser! Vi andra kunde nog som mest refrängen ”… De svuro kärlek och evig tro, i Apladalen i Värnamo…”

I Vandalorums stora, rödfärgade lador välkomnade oss en guide som berättade lite om museets tillkomst, arkitektur och de olika delutställningarna. Initiativtagare till museet var ägaren till det välkända möbelföretaget Källemo, Sven Lundh. Man anlitade den italienske arkitekten Renzo Piano och den isländske inredningsarkitekten Sigurdur Gustafsson. Förutom museets egna utställningar finns här även Smålands Konst­arkiv i en av ladorna.

Vandalorum vann i år priset som "Årets destination" på ELLE Deco Design Awards 2022 med följande motivering: "Känslan för platsen och historien genomsyrar Årets destination där den breder ut sig mellan Värnamo och E4:an. En gammal torklada för hö har stått modell för den italienska arkitektens Renzo Pianos laduliknande byggnader i ring, som fylls av angelägna utställningar med det bästa från den svenska design- och konstscenen och spännande internationella nedslag. Ett självklart mål på vår resa genom landet.”

I Formladan presenterade årets Bruno Mathsonpristagare, Pierre Sindre, flera av sina möbler. Priset utdelas årligen och är Nordens största designpris, 200.000 kr. Lite unikt för Sindre var att han tillsammans med varje sittmöbel, bord och lampa också presenterade det som varit hans inspirationskälla. Ett brunnslock från en dusch, en väska, fina läderskor, en bilklädsel i skinn med mera. En del av hans möbler tillverkas av möbelföretaget Källemo i Värnamo­­. Gärsnäs är ett annat känt möbelföretag som producerar möbler han designat.

I Lada 1 visades alster av Jenny Nordberg, som i år erhållit priset för "Årets designer". Motiveringen löd "Lampor av skräp, stolar av överblivet trä och smycken av bioplast. Med en sällsynt lekfullhet förvandlar Årets designer ratade material till åtråvärda objekt (självklart producerade lokalt) …med både allvar och humor".

I den andra halvan av Lada 1 visades­­ Caroline Mårtensson: Innan ridån faller. Stora plåtar med skjuthål i formationer av stjärnbilder och sönderskjutna ekar från militära övningsfält i Skåne. Ett kanske dystert inslag men med ett utforskande av alla små kryp som trots allt finns och trivs (!) i det sönderskjutna landskapet.

I Smålands Konstarkivs lada visade Anna Bjerger: ”Jag skulle vilja vara där du är”. Hennes målningar på aluminium var varierande och fängslande. Färgerna hon använt förstärktes av alla de enkla träbänkar i olika storlek som stod utställda över hela golvet. Alla målade i någon av de färger hon använt i sina tavlor.

Vi hann även med att besöka Designshopen och äta en utsökt god lunch i den prisade restaurangen. Oj vad många fina priser de har fått här!

Av den kluriga frågesporten vi hade på bussen fick vi lära oss skillnaden mellan Landskapsrätt och Nationalrätt. Småländsk Ostkaka är den ena och Isterband den andra. Eller om det nu var tvärt om…

Tack till er alla som var med!
Och kom gärna med förslag på resmål som ni skulle vilja besöka!

Gunilla Hållander

Innehållsansvarig: Ann-Christin Östlund