Äntligen fick vi åka iväg igen!

En reseberättelse om Julmarknaden & Sägnernas hus 2021

Vi var 20 förväntansfulla resenärer som samlades utanför Dalheimers Hus fredagen den 19 november för att åka på julmarknad.

Sven-Erik rattade som vanligt bussen lugnt och fint och vi kunde lämna morgontrafiken i Göteborg för färd upp till Ulricehamn. Där tog vi av från motorvägen och körde via Dalum till Sägnernas Hus i Sandhem. Den natursköna vägen slingrade sig genom landskapet och på avstånd passerade vi bl.a. Vinsarps stenhus, Lönnarp (huvudbyggnaden i filmen om Änglagård) och vägen till Årås Kvarn. Väl framme vid Sägnernas Hus möttes vi av fiolspelande tomtar och goda pepparkakor. Det bjöds även på glögg i entrén men de flesta av oss hade så bråttom in på marknaden att vi missade den.

Inne på det vackert juldekorerade ladugårdsloftet fick vi en god julsmörgås, stor pepparkaka och kaffe. Det fanns ett drygt 50-tal utställare som erbjöd hantverksprodukter, mat, godis, inredning mm. Några stod utomhus men de flesta fanns inne i ladan på de två våningsplanen och det var bra för ute blåste det ganska kalla vindar den här dagen.

Vi fick också en guidning i Museet för Svensk Folktro av Lars som driver verksamheten Sägnernas Hus tillsammans med sin hustru Carina. Museet byggdes upp av tidigare ägaren till gården, konstnären Lea. Alla figurer och målningar är skapade helt efter folklivsforskarnas beskrivningar. Och visst kände väl vi alla igen den grå gårdstomten, älvorna, den onde, Lindormen m.fl. men där fanns också skrämmande historier om kvinnor som fått barn utanför äktenskapet… Lars berättade inlevelsefullt och vi enades om att allt inte var bättre förr.

På Björkhaga i Mullsjö hade man dukat upp med sin goda svamp­soppa och när kaffet var urdrucket var det dags att åka hemåt.

Före avfärd passade vi på att gratulera vår populäre busschaufför Sven-Erik, som nyligen fyllt jämnt. Några slumrade lite på vägen, några smaskade på något som fanns kvar i godispåsen Madeleine gett oss och jag själv hoppade av i Ulricehamn för att fira vår dotter som fyllde 45 år den här dagen.

Tack till er alla som var med och gjorde detta till en fin dag!

Gunilla Hållander-Andersson