Rapport från deltagarna under Aktivitetsveckan på Strannegården 5-11 augusti 2024
Ole, ole, ole, ole, we are the champions, we are the champions! Ja, flera svenskar for hem med vinstkänsla efter Olympiska Spelen i Frankrike i år. Men inte bara därifrån utan också från Aktivitetsveckan där…...
Vill ni veta mer fortsätt läsa om 7 dygn på Strannegården.
Fundersamma och taktiska pass
Det var kanske flera av oss som längtat efter utmaning och gänget hann knappt stiga innanför porten första besöksdagen förrän det var dags för en första tävling i ”Onsala Games,” nämligen Tipspromenad! När vi var unga kanske några av oss lyssnade på ”Vi i femman” och kanske hjälpte det till med att hitta svaret på någon fråga. Men för att veta hur många fel man får när en häst vägrar i hästhoppning eller var Olympiska Spelen hölls år 1896 så krävdes det (förmodligen) mer kunskap nu.
Vi tävlade med varandra, mot varandra och ibland nära varandra i ”Onsala Games”. Inte minst i golf. Några var välinformerade om golftermer, övriga blev lite visare. Efter våra caddies (assistenter) betalning av fee (avgift) för en runda (då man spelar i alla hål) beträddes banan medtagandes varsin klubba med mål att nå par (idealresultat). Från tee (utslagsplats för bollen) började lag X passet. Lag Q hade bra grepp, men tappade ledning efter att lag Z plötsligt fick allt att stämma. Bland annat fixades en eagle (man går 2 slag under hålets par) med ett toppat slag som rullade in på green (del av banan där hålet är). Men lag Q gjorde en birdie (man slår ett slag mindre än vad hålets par anger) som förändrade allt. Lagens caddies mätte och gav råd om avstånd till hål och hinder. Rundan fortsattes med att det gjordes en vacker hole in one (boll slås i hål vid första slag från tee) och då spelarna var nyfikna på hur slaget betänkts togs det timeout och målfoto kontrollerades. Passet slutade med få par och oavgjort.
Det blev ytterligare en lagtävling, nämligen i Cornhole och i den kämpade ”Fair Play”, I.G.L. och N-R-E. Det är såsom i golf även tuffa regler i Cornhole; när man kastar måste båda fötterna befinna sig bakom brädans framkant, annars blir kastet ogiltigt och när alla påsar är kastade räknas mellanskillnaden, först till 21 poäng vinner. Sist, men inte minst, man får inte gå framför brädans nedre del när man kastar. Blev mycket lagsnack och coachen för gänget bedömde att vinnande lag var ”Fair Play”.
Lärorika pass i böljegång och stiltje
Istället för sittandes i en kanot fick vi sittandes i en i RIB-båt en guidning i närområdet. En RIB-båt (Rigid Inflatable Boat) utvecklades för att få fram bättre räddningsbåtar för sjösättning från stränder under mitten av 1960-talet.
Guiden berättade bland annat om fyren Fjordskär som byggdes 1822, om Malön med dess får och om fyrplatsen Nidingen som bemannades 1624-1979. Nämndes även hur boende på västkusten levde och försörjde sig och då ofta genom fiskafänge (fångandet av fisk). För nyfikenhetens skull gjordes en kontroll av hur fisk fångades förr och nu.
Fiskeredskap
Krokfisket: Äldst av alla fångstsätten av fisk och på hällristningar i västkustbanden ses fiskare som ligger för ankare med båt och metar med krok. Kroken agnas med olika beten.
Pilkenfisket: Pilken är en variant av kroken med en, två eller flera krokar. Den rycks upp och ner i vattnet med avsikt att fisken ska fastna på kroken.
Backafisket: Backafisket är ett utvecklat krokfiske, istället för en eller två krokar på samma lina hänger en mängd krokar i tafsar från en enda lång lina, en rev. Backa är en typ av långrev för havsfiske.
Dörjfisket: Dörjfisket är också ett vidareutvecklat krokfiske. Dörjen är ett enkelt fiskeredskap med rev, sänke och en eller flera krokar.
Drivgarnsfisket: Drivgarn är ett fisknät som driver fritt i vattnet, vanligen fäst vid båten. I den anpassas nätmaskorna så att fiskens huvud nätt och jämnt går igenom och fastnar.
Vadfisket: ”Vad” är ett rörligt fiskeredskap i form av välvt nät som dras genom vattnet. Snörpvaden dras ihop i botten och bildar därigenom en håv.
Notfisket: Not eller notvarp är ett fiskeredskap i form av ett stort nät bundet av garn. Noten dras igenom vattnet och tas ihop (”öras”) vid stranden eller i en båt.
Ryssja: Ryssjan är ett passivt fiskeredskap av instängningstyp, består av en eller flera avsmalnande nätpåsar som fisken lätt simmar in genom men har svårt att hitta ut ur.
”Hunehals Borg”
Det blev ett till historiskt pass, men nu i villan. Där erhölls vi en föreläsning om ”Hunehals Borg” belägen på ”Hanhalsholmen” cirka 7 km sydväst om Kungsbacka.
Dansken Greve Jakob Nielsen byggde borgen på sent 1200-tal. 1305 överlämnar han sitt grevskap till norska kung Hakon som i sin tur lämnar den till svenska prins Erik. Mellan Erik och hans två bröder Valdemar och kung Birger råder det inbördeskrig.
1317 dödar kung Birger sina bröder men Eriks dotter Ingeborg ärver hans maktsfär Västra Götaland och Värmland och Birger jagas ut ur landet. Ingeborg gör en invasion av Skåne för att stärka sitt Västsvenska rike. Men kriget blir ett misslyckande, svenska och norska ministerrådet berövar Ingeborg hennes maktställning. Efter 1328, då troligtvis svenska styrkor intar Hunehals, förlorar borgen sin politiska betydelse och raseras med åren. Vid utgrävning på Borgklippan har en muromgärdad borggård med 3 torn och en fyrkantig huvudbyggnad framträtt. Det har gjorts fynd såsom bland annat hänglås, spik, armborst och silvermynt.
Nynnade, sjungande och njutningsfulla pass
En musik-quiz stod en dag på dagordningen i vilken det lyssnades på och nynnades till melodier av Carlene Carter i C-dur till Jerry Williams i E-moll. Nynnandet fortsatte en eftermiddag sittandes i Relaxrummet då det sjöngs fritt valda låtar. Dygnet före hemfärd var det en liten fest med flera gäster och under den fick vi besök av musikbandet ”Father and sons” som spelade med ett brett melodiregister.
Blöta, lugna och varma pass
Alltså, hur svårt är i OS Artistisk gymnastik, såsom Räcke och Ringar? Konstsim eller Tyngdlyftning? Vi tränar ju allt sånt här på plats, enkelt och effektivt! Utav oss krävdes mest intresse, vilket alla hade och vid några träningspass blev det i bassängen ”30 minuter Frivilligt sim”.
Ett annat pass blev sittandes eller liggandes yoga som var lugn och kontrollerad. En av oss förklarade efteråt att: ”-Sittyoga med de enkla rörelserna för hela kroppen gör mig avspänd i musklerna och även mer avslappnad i hela kroppen”. Fortsatte med förklaringen att då rörelserna görs metodiskt och långsamt blir samtidigt andningen lugnare. ”-Att koppla av med sittyoga är för mig att vara här och nu, det ger mig en skön och behaglig känsla”.
Kombinerat med morgongymnastiken efter frukosten riktades vår uppmärksamhet även mot ansiktet för att träna dess muskler, för flera av oss första gången. Den började med att det klappades med fingrarna på halsen, sedan över haka, kinder och pannan. Det fortsattes med cirkelrörelser med fingertopparna för ökad blodcirkulation. Pannan rynkades och sträcktes, näsan rynkades och sträcktes, det tittades uppåt, det tittades neråt, ögonen slöts, ögonen öppnades, hakan riktades åt höger, hakan riktades åt vänster, läpparna vreds åt vänster, de vreds åt höger, det putades med dem, det gapades stort och ansiktsgymnastiken avslutades med stort leende.
Ett sista pass
Tittades det någon gång på Olympiska Spelen under veckan? Jodå, några varvade tävling i ”Onsala Games” med att på tv se OS och flera av oss såg när Armand Duplantis vann i stavhopp samt när David Åhman och Jonatan Hellvig vann i Beach Volley.
Veckans sista pass blev att lämna rumsnyckeln i receptionen. Att hämta en rumsnyckel där nästa år är kanske en plan någon siktar mot redan nu.
Vid pennan
Maria Andersson
(med inspiration från alla deltagare)
P.S. När en häst vägrar i hästhoppning får man 4 fel och Olympiska Spelen hölls år 1896 i Aten. D.S.