Val av hjälpmedel - fråga inför valet 2022

 
 
Till Neuro.se
 
 
 
I Blekinge och Jönköping är det två gånger fler
än på riksnivå som inte alls har påverkat valet av hjälpmedel.
 
Inför valet
Endast hälften har varit fullt delaktiga under förskrivningsprocessen av hjälpmedel
I Neurorapporten 2022 som handlade om hjälpmedel kan vi konstatera att endast hälften av de svarande på frågorna uppger att de har varit fullt delaktiga under förskrivningsprocessen. Resten tycker att de har delvis kunnat påverkat valet av hjälpmedel. Det betyder att de hade velat bli mer lyssnade på.

Dessutom finns stora skillnader mellan regioner vad gäller delaktigheten under förskrivningsprocessen. I Jönköping och Västernorrland är det färre än fyrtio procent som upplever att de har varit fullt delaktiga. Medan samma siffra närmar sig sextio procent i Värmland.

I Blekinge och Jönköping är det två gånger fler än på riksnivå som inte alls har påverkat valet av hjälpmedel.

Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro, säger att det är oacceptabla siffror!
 
 
 
Varje svar blir ett viktigt bidrag!
Medlemsenkät om socialförsäkringsfrågor
Flera personer med neurologisk diagnos får socialförsäkringar som syftar till att ge ekonomisk trygghet vid funktionsnedsättning och/eller sjukdom. Tyvärr vittnar flera av Neuros medlemmar om att Försäkringskassan har blivit mer restriktiv i sin tillämpning av socialförsäkringar. Vi vill därför kartlägga hur situationen ser ut för våra medlemmar för att driva påverkansarbete kring socialförsäkringsfrågor. En kort medlemsundersökning kommer att skickas digitalt till våra medlemmar om ett par dagar.

Medlemmarnas svar kan förbättra tillgången till socialförsäkringar
Enkäten vänder sig till alla som är medlemmar i Neuro och sista svarsdag är den 21 september 2022. Medlemmarnas svar är viktiga för att ge oss kunskap om våra medlemmars situation. Svara gärna på vår enkät och tipsa andra medlemmar om att göra detsamma!

Har du frågor? Kontakta vår utredare Fanette Caudron via mejl fanette.caudron@neuro.se eller via telefon 076-001 70 12.
 
 
 
Stöd forskningen!
Börje Salming drabbad av ALS
Börje Salming, en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna, har på senare tid kämpat med sin hälsa. Nu meddelar han i ett uttalande via Toronto Maple Leafs att han drabbats av ALS.

Börje Salming är en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och slog igenom i Brynäs i början av 1970-talet. 1973 lämnade Salming Sverige för NHL och Toronto där han under sina 16 år fick ikonstatus.
Så kan Neuro vara ett stöd i svåra tider
Kunskapen om ALS behöver spridas och drabbade och deras anhöriga och närstående behöver hjälp och stöd. Inte minst behöver också forskningen få mer resurser! Hör Emma Åverling ordförande i Neuro Jönköping, och kanslist Milvi Gotthardsson i en intervju i P4 Jönköping.
 
 
 
Altinget debatt
Staten måste be om ursäkt för övergrepp mot människor med funktionsnedsättning
En ursäkt från staten skulle visa att man lär av historien – och bidra till att sätta stopp för fortsatt vanvård. Nu måste staten be om ursäkt för det som skedde på institutioner som Vipeholm och andra. Det skriver företrädare för Neuro, Sveriges arbetsterapeuter, FUB, DHR och Funktionsrätt Sverige i en gemensam debattartikel på Altinget.
 
 
 
Tillsammans gör vi skillnad
Neuros cirka 13 000 medlemmar är avgörande för vår verksamhet och bidrar till att vi kan ge råd och stöd, ordna föreläsningar, erbjuda gemenskap, sprida nyheter, påverka beslutsfattare och ge stöd åt forskning inom neurologiska sjukdomar.
 
 
 
 
Kolla in kalendern
Vad gör du i höst?
Här bjuder vi på några slumpvis valda aktivitetstips från vårt föreningsliv.

Fler aktiviteter hittar du i vår kalender på
neuro.se/kalender. Klicka i "Visa endast digitala aktiviteter" så ser du bara de aktiviteter där du kan vara med via länk.

Välkommen!
 
 
 
Gilla, dela och kommentera
Gillar du Neuro och det vi står för? Hjälp oss synas i sociala medier!
Såhär kan just du bidra:
  • Leta rätt på Neuro på facebook och instagram (se länk här nedanför).
  • Gilla vår sida och kolla sedan de olika inläggen.
  • Varje gillamarkering, delning eller kommentar gör skillnad (även om du bara kommenterar genom att lägga upp ett hjärta, en blomma eller vad du känner för).

Tack för ditt engagemang!
Facebook
 
Twitter
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
 
 
 
Neuro.se/nyheter
Fler nyheter från Neuro
 
 
 
Råd och stöd för dig med diagnos eller som är anhörig
Juridisk rådgivning: Någon att fråga om rättigheter. Det är inte alltid lätt att veta vilka rättigheter man har när man lever med neurologisk diagnos eller är närstående till någon som behöver stöd. Neuros juridiska rådgivare finns till för att medlemmar och deras anhöriga ska känna sig trygga och kunna bli guidade rätt i olika frågeställningar som uppkommer i samband med bland annat myndighetskontakter.
Diagnosstöd: Många söker idag information om sin diagnos via nätet och får många olika sanningar i sitt sökande. Det man ofta saknar är att få tala med en oberoende part om sina tankar, idéer, frågor och känslor. Det kan ibland vara lättare att känna stöd av någon som har kunskap genom egen erfarenhet. Många gånger handlar det bara om att ha någon att tala med, någon som tar sig tid och förstår.
 
 
 
Neuro vill göra mer
Du vet väl att:
  • Varje insamlad krona hjälper oss att hjälpa fler: genom bidrag till forskning, rehabilitering, rekreation samt juridiska råd och diagnosstöd - för den som drabbats av neurologisk diagnos. Bli månadsgivare och gör skillnad - varje månad!
 
Vi skickar information till dig som är medlem i Neuro, har prenumererat på vårt nyhetsbrev eller deltagit i någon av våra kampanjer. Du kan avregistrera dig från utskick längst ner i mejlet.
Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
.
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet