Reviderade stroke-riktlinjer ger 24-timmarsfönster för trombektomi

 
Fler strokenyheter
 
 
Norrlands universitetssjukhus
Lägenheten ligger i ett femvåningshus, och till varje av de tio
lägenheterna hör en balkong, med vacker utsikt. Foto: Privat.
Efter en stroke
Birgitta nekas rätten till livet på sin balkong
Mörkret omger oss nu, men tiden går fort och det blir snabbt vår igen. Har du balkong eller uteplats ser du säkert fram emot att få skingra tankarna och få ny energi där. Även Neuros medlem Birgitta längtar efter detta, fast hon kan på grund av rörelsehinder efter en stroke inte komma ut på sin balkong längre.

Trots det nekades hon bostadsanpassning av kommunen och Neuro hjälpte henne att överklaga, ända upp i högsta instans. Nu har hon bett oss att berätta om sitt fall, för att visa hur myndigheterna resonerat.

 
 
 
Afasi - att inte kunna tala
Ett av bidragen gick till Anna Norlanders forskning
om hjärntrötthet efter stroke. Foto: Emil Langvad
.
 
Hjärntrötthet och dysfagi
Beviljade Neurobidrag till strokeforskning 2020
Hela 88 ansökningar var med och konkurrerade om årets ordinarie utdelning från Neurofonden. 32 av dem fick efter beslut i Neurofondens styrelse 6 december dela på närmare 1,8 miljoner kronor. Av dessa handlade 2 om strokeforskning.

Utdelningar som dessa är möjliga tack vare generösa bidrag från privatpersoner. Stort tack till alla som är med och bidrar!
 
 
 
De nya rekommendationerna i de nationella riktlinjerna för strokevården, finns inom områdena insatser
och behandling i akut skede samt rehabilitering i tidig och sen fas. Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.
 
Neuro med i prioriteringsarbetet
Reviderade stroke-riktlinjer ger 24-timmarsfönster för trombektomi
Socialstyrelsen har genomfört en översyn av de nationella riktlinjerna för vård vid stroke.

Syftet är att säkerställa att riktlinjerna är aktuella och bygger på bästa tillgängliga kunskap. Översynen har lett till några nya rekommendationer.

- Att riktlinjerna kontinuerligt följs upp och vid behov revideras samt trombektomi upp till 24 timmer från symtomdebut vid viss typ av stroke är de största nyheterna, säger Roger Lindahl från Neuro, som ingår i prioriteringsarbetet.
 
 
 
Neuro.se/stroke
Fler strokenyheter från Neuro
 
 
 
Vi skickar information om stroke till dig som är medlem i Neuro och som har anmält intresse för den diagnosen. Du kan avregistrera dig från våra utskick längre ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
 
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.


Neuro, Besök: Ågatan 12, 172 62 Sundbyberg, Post: Box 4086 , 171 04 Solna, Sweden
 
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet