Ökad kunskap om als olika varianter ger ökat hopp om fler behandlingar

Als-träff för dig i Göteborg


Neuro.se/als
 
SOD1-proteinerna faller som dominobrickor.
"SOD1-proteinerna är som tätt uppställda dominobrickor, som i förstörandeprocessen faller en efter en, sedan den första påverkar den andra." Foto: Håkan Sjunnesson
 
Als-möte på Karolinska
Ökad kunskap om als olika varianter ger ökat hopp om fler behandlingar
Enligt als-specialisten Peter Andersen har forskarna runt om i världen gjort klara framsteg de senaste årtiondena kring orsaken till hur de olika upptäckta varianterna av als-sjukdomen utvecklas. Och även varför sjukdomsprocessen uppstår finns det en hel del teorier om. I många år trodde man att als var en diagnos, men kunskapen nu är att det finns minst 37 olika varianter av als som ger olika överlevnadstider.

Nyligen hölls 2019 års årliga nätverksmöte för sjukvårdsteam som arbetar kring patienter som lever med diagnosen als, amyotrofisk lateralskleros. Mötet samlar cirka 240 sjuksköterskor, neurologer och annan vårdprofession. I år hölls mötet på Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Flera medarbetare från Neuro var på plats. Dels för att representera våra medlemmar i mötet med vårdprofessionen och dels för att informera om Neuros verksamhet och vad Neuro kan göra som ett komplement till vården.

Det är medlemmar med egen diagnos som kan svara på hur det är att leva med en neurologisk diagnos, om vardagens utmaningar och möjligheter.
 
 
 
 
Till neuro.se
 
Långt program
55 minuter radio om als
I förra veckan, 8 oktober, handlade hela radioprogrammet Kropp & Själ i P1 om als. Programmet berör allt ifrån aktuell forskning till hur det är att leva med diagnosen.
 
 
 
 
 
Göteborgstips
Als-träff i Göteborg 31 oktober
Neuros föreningsliv är aktivt och bjuder ständigt på nya möjligheter för dig som är medlem. I slutet av oktober bjuder Neuro Göteborg in till en träff om als:

Du som har diagnosen als, du som anhörig, du som personlig assistent, är välkommen till en träff där du har möjlighet att ställa frågor, få värdefulla tips, få hjälp med ansökningar eller tala med någon i samma situation.
Bor du i en annan del av landet?
Leta rätt på din egen förening och kolla vad som händer nära dig!
 
 
 
 
Ny mr-teknik
Tobias Granberg prisas för ny forskningsteknik
Tobias Granberg vid Karolinska Institutet har tilldelats Merck Grant for Multiple Sclerosis Innovation under Ectrims 2019. Granberg får tillsammans med två andra vinnare dela på prissumman av 1 miljon Euro.

Priset, på 300 000 euro, går till att bedriva bättre diagnostik inom MS, men tekniken används också vid Karolinska institutet för forskning inom als, Parkinsons sjukdom och andra rörelsestörningar.
 
Vi skickar information om als till dig som är medlem i Neuro och som har anmält intresse för den diagnosen. Du kan avregistrera dig från våra utskick längst ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

Jag vill inte få fler utskick om denna diagnos
Neuro, Besök: Ågatan 12, Post: Box 4023 (Vegagatan 5), 172 34 Sundbyberg, Sweden
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet