Nytt läkemedel vid Skelleftesjukan får klarsignal

Forskning om nervsmärta får stort bidrag från Neurofonden


Neuro.se/polyneuropati
 
Foto Håkan Sjunnesson
 
400 000 kr
Forskning om neuropatisk smärta fick ett av Neuros stora bidrag 2019
Varje år delar Neurofonden ut forskningsbidrag till ett 50-tal olika angelägna forskningsprojekt inom neurologi. Ett av de två stora bidragen på 400 000 kronor 2019 delades ut i förra veckan, den 24 oktober, vid ett vetenskapligt seminarium på Smärt- och rehabiliteringscentrum i Linköping.

Enligt mottagaren, överläkare Emmanuel Bäckryd i Linköping, finns det idag många patienter med långvarig smärtproblematik som tyvärr inte går att medicinera bort med dagens kunskap och mediciner.

- Det finns helt enkelt inte läkemedel som fungerar tillräckligt bra. Och det är naturligtvis en av målsättningarna med mitt och vårt arbete här på smärtcentrum.
 
 
 
 
Operation
 
Dagkirurgi
Nya metoder för ryggmärgsstimulering hjälper fler med svår nervsmärta
Elektrisk ryggmärgsstimulering (spinal cord stimulation), innebär att man placerar en elektrod i ryggen utanför ryggmärgen. Elektroden kopplas till en pulsgenerator/stimulator placerad under huden som sänder ut lågfrekventa och högfrekventa pulser, som påverkar smärtsignaler och upplevelsen av smärta. Ingreppet görs i dagkirurgi i lokalbedövning och biverkningarna är få.

– Nästa generations teknik är redan på väg, säger Katarina Landy, överläkare på Smärtcentrum, Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

 
 
 
Skellefteå
 
Lång väntan
Ny behandling vid Skelleftesjukan får klarsignal efter prisförhandlingar
Efter nationella förhandlingar med företagen bakom de två nya genterapierna mot ärftlig transtyretinamyloidos, Skelleftesjukan, kommer NT-rådet (Rådet för nya terapier) nu med sin rekommendation till regionerna.

NT-rådet rekommenderar en av de två nya genterapierna mot Skelleftesjukan men säger nej till den andra.

NT-rådets ställningstagande kommer mer än ett år efter att de två läkemedlen i fjol godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Godkännandena var efterlängtade bland patienter som såg fram emot att få tillgång till mer effektiva behandlingar mot den allvarliga sjukdomen. Men med priser på flera miljoner kronor per patient och år och brist på data om behandlingseffekten på längre sikt, är samtidigt de nya läkemedlen en utmaning för hälsoekonomer och beslutsfattare.

Ärftlig polyneuropati
Skelleftesjukan, även kallad familjär amyloidos med polyneuropati (FAP), är en ärftlig polyneuropati som finns i hela landet men är mer frekvent förekommande i Norr- och Västerbotten där cirka 8 000 personer bär på anlaget. ..
 
 
 
 
Lokalt nätverk
Polyneuropati i Skåne
Skånes polyneuropatinätverk träffas nästa gång måndagen den 4 november. Första timmen har vi ofta en inbjuden föreläsare eller ett bestämt tema vi diskuterar. Andra timmen fikar vi och ordet är fritt.
 
Bor du i en annan del av landet?
Leta rätt på din egen förening och kolla vad som händer nära dig!
 
 
 
diagnos polyneuropati
Vi skickar information om polyneuropati till dig som är medlem i Neuro och som har anmält intresse för den diagnosen. Du kan avregistrera dig från våra utskick längst ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.


Neuro, Besök: Ågatan 12, Post: Box 4023 (Vegagatan 5), 172 34 Sundbyberg, Sweden
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet