Det är tjugo år sedan Europa fick ett nytt läkemedel mot Alzheimers. Nu väcker en svensk antikropp hopp, men utmaningar återstår. "De som redan har Alzheimers med demens kommer kanske inte att hinna hjälpas av det. Men min förhoppning är att utvecklingen går fortare nu", säger forskaren Henrik Zetterberg.
Forskare i Lund har funnit ett sätt att med PET-kamera avgöra vem som kommer utveckla Alzheimersymtom de närmaste åren. Det blir betydelsefullt om höstens hoppfulla resultat utvecklas till en effektiv behandling för tidig sjukdom.
Risken för stroke har halverats under 2000-talet. Bakom en stadig minskning av sjukdomsfall och dödlighet ligger förebyggande åtgärder, effektiv läkemedelsbehandling och att det akuta omhändertagandet getts högre prioritet.
Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att ta fram underlag för vilka sjukvårdsprodukter som ska omfattas av försörjningsberedskap på hälso- och sjukvårdsområdet. Underlaget ska ligga till grund för arbetet med att säkerställa att Sverige har rätt lagerhållning i hälso- och sjukvården och i statliga säkerhetslager samt identifiera de sjukvårdsprodukter som har stor betydelse för liv och hälsa och som är svåra att lagerhålla och där produktion skulle kunna övervägas.
Antalet personer som drabbades av hjärtinfarkt ökade under 2021 jämfört med året före, visar statistik från Socialstryrelsen. År 2021 drabbades cirka 23 000 personer av akut hjärtinfarkt, vilket motsvarar 298 personer per 100 000 invånare. Detta motsvarade en ökning med cirka tre procent jämfört med år 2020. Den osäkerhet som till följd av pandemin präglar data för 2020 gör att förändringen bör tolkas med försiktighet, enligt Socialstryrelsen.
Socialstyrelsen har uppdaterat sina nationella riktlinkjer för Multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom. Nu finns mer effektiva läkemedel mot MS än vad som fanns när de nationella riktlinjerna publicerades 2016, menar Socialstyrelsen, och kunskapen om nyttan av att använda dem redan i tidig i sjukdomsförloppet har ökat. Därför är det nu ännu mer angeläget än tidigare att ställa diagnos och att ge sjukdomsmodifierande behandling tidigt i sjukdomsförloppet, skriver myndigheten i riktlinjerna.
Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet