Nyhetsbrev från Lif – de forskande läkemedelsföretagen 202302
Nyhetsbrev från Lif
Lif välkomnar förslag om läkemedelsstatistik
En statlig utredning föreslår ett undantag i sekretesslagstiftningen för att statistik om läkemedelsförsäljning åter ska kunna vara offentlig. Lif välkomnar utredningens förslag.
Antibiotikaresistensen är ett skenande, globalt hälsohot som riskerar att slå ut sjukvården och få djupgående konsekvenser för samhället i stort. Om vi agerar kraftfullt och omedelbart går det att vända utvecklingen så att vi även i framtiden kan behandla infektioner och ge nödvändig sjukvård, från basnivå upp till högspecialiserad vård.
Vad händer om en patient inte tar sitt läkemedel på det sätt som det var tänkt? Vilka blir konsekvenserna för människan, sjukvården och samhället i stort och vad kan man göra åt det? Lifs senaste poddavsnitt handlar om läkemedelssäkerhet, bland annat om hur man kan förbättra följsamheten till ordination – själva förutsättningen för en lyckad behandling.
Nedsatt arbetsgivaravgift för personer inom FoU stärker svensk Life Science
Regeringen föreslår att lättnaderna i arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling – FoU-avdraget – ska stärkas. Det är en träffsäker åtgärd för att attrahera kompetens som är nödvändig för en framgångsrik och konkurrenskraftig Life Science-bransch, skriver Lif i sitt remissvar. Men det är viktigt att all FoU-verksamhet omfattas.
Lif på DN Debatt: ”Inför screening mot fler sorters cancer – och snabbt”
Vi måste bli bättre på att snabbt upptäcka cancer. Ju tidigare diagnos, desto större möjlighet till lyckad behandling. I en artikel på DN debatt föreslår företrädare för cancerområdet bland annat fler nationella screeningprogram. Lif är en av undertecknarna.
De senaste decennierna har det skett mycket stora framsteg inom cancervården. Effektiv prevention, tidig upptäckt och utvecklingen av nya behandlingar har lett till det förbättrade läget. Och satsningarna på forskning och utveckling fortsätter för fullt. Över 1 300 cancerläkemedel är under utveckling och 2020 startade över 1 200 kliniska prövningar inom onkologi. För att effektivt förebygga och behandla cancer måste frågan även i fortsättningen ligga högt på EU:s agenda. Att säkra utvecklingen av nya behandlingar kräver också politiska beslut, på europeisk och nationell nivå, som främjar medicinsk innovation.
Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet