Neurologi i Sverige

Neurologinyheter från NIS - Vecka 38

 

 

Hör av er om ni vill ha med er utbildning här.

Neurologinyheter från NIS - Vecka 38

Här är veckans neurologinyheter och aktuella utbildningar!
Trevlig Helg!

Nyhetsbrevet är endast avsett för personer inom sjukvården och läkemedelsindustrin.


 Aktuella utbildningar
och webinars inom neurologiområdet

Job oportunity as Medical Advisor for multiple scleroses

19 sep 2018 - Since one of the Medical Advisors for multiple scleroses is making a transition to another role within the company, Sanofi Genzyme is looking for a successor to cover the therapy area in Sweden.

Läs hela nyheten »

MR som biomarkör vid MS
Webinar
23 oktober, kl 12.00-13.00

Anders von Heijne, Överläkare, Röntgenavdelningen, Danderyds sjukhus

Merck
Mer info

Minskad risk för allvarlig stroke för den som promenerar

19 sep 2018 – Fysisk aktivitet minskar inte bara risken för att drabbas av stroke – den som går en halvtimme om dagen löper också mindre risk för att en stroke blir allvarlig, visar en studie publicerad i tidskriften Neurology.

Läs hela nyheten »

Kognitiv medicin
Fokus på exekutiv funktionsnedsättning
29 november

Den 6:e nationella konferensen i kognitiv medicin i Svensk Förening för Kognitiv Medicins regi har exekutiva funktionsstörningar som tema.

Svensk förening för kognitiv medicin
Mer info

Röntgenteknik räddar fler strokepatienter

19 sep 2018 – En relativt ny behandlingsmetod, trombektomi, har gett goda effekter för behandling av stroke. Med röntgenteknik som utvecklas vid KTH kan fler patienter få tillgång till metoden.

Läs hela nyheten »

Sexuell dysfunktion vid MS
Webinar
4 december, kl 12.00-13.00

Birgitta Hulter, Medicine doktor och auktoriserad klinisk sexolog (NACS)

Merck
Mer info

Antikroppen BAN2401 mot Alzheimers sjukdom utvecklad av Uppsalaforskare inger framtidshopp

19 sep 2018 – Drygt 100 000 personer i Sverige har Alzheimers sjukdom. Ännu finns ingen bot men pågående forskning inger hopp. Inom ramen för en internationell studie testas ett svenskt läkemedel som tagits fram på och som angriper sjukdomens kärna. Det handlar om en antikropp som motverkar plackbildning i hjärnan hos patienter med sjukdomen i tidigt skede. Resultaten presenterades under en konferens i USA i somras och lyfts med anledning av internationella Alzheimerdagen 21 september.

Läs hela nyheten »

Seizures and Stroke 2019
Gothenburg, 20-22 February 2019

1st international congress on epilepsy in cerebrovascular disease

Mer info

Säker diagnos för Alzheimers med Tau-PET

19 sep 2018 – Att ställa diagnos på Alzheimers sjukdom kan vara svårt, eftersom flera andra tillstånd kan ge samma symtom. Men nu finns en ny metod som avbildar hjärnan och visar den spridning av proteinet tau som finns enbart vid Alzheimers.
– Metoden fungerar väldigt bra. Jag tror den kommer att finnas i kliniskt bruk världen över om bara några år, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare på SUS, som har lett en stor internationell studie om den nya metoden.

Läs hela nyheten »

 

University of Virginia Health Systems identifierar hjärnans lymfkärl som ny möjlig väg att behandla MS

19 sep 2018 – Lymfkärl som rensar hjärnan från föroreningar spelar en viktig roll i utvecklingen av MS föreslås i ny forskning från University of Virginia School of Medicine. Kärlen verkar transportera budskap från hjärnan till immunsystemet som triggar sjukdomssymptomen. Genom att blockera dessa meddelande tror de att man skulle kunna motverka sjukdomen.

Läs hela nyheten »

 

Teva meddelar att Ajovy (fremanezumab-vfrm) nu är godkänd för prevention av migrän hos vuxna på den Amerikanska marknaden

19 sep 2018 – eva meddelade idag att FDA har godkänt AJOVY (fremanezumab-vfrm) injektion för prevention av migrän hos vuxna. AJOVY, är en humaniserad monoklonal antikropp som binder till och blockerar CGRP (calcitonin gene-related peptide) och det är den första och enda anti-CGRP behandlingen med både kvartalsvis och månatlig dosering för prevention av migrän på den amerikanska marknaden.

Läs hela nyheten »

 

Stora skillnader på strokevården i landet

17 sep 2018 – Svensk strokevård brister i jämlikhet. En ny rapport visar att tiden till akutbehandling med trombolys fördubblas om du bor på fel ställe, och att färre än hälften av landstingen når upp till Socialstyrelsens mål. Nu uppmanar Hjärt-Lungfonden till förbättringar så att alla strokedrabbade ska få samma möjlighet att överleva.

Läs hela nyheten »

 
 

Neurologi i Sverige · Tyra lundgrens väg 6, 134 40 Gustavsberg,
+46 8 570 10 520 nis@pharma-industry.se

 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet