Neuro deltar på ECTRIMS

Ms-föreläsningar under hösten och vintern


 
 
 
 
Konferens
Neuro deltar på ECTRIMS
Den 11-13 september arrangeras ECTRIMS, världens största konferens för specialister inom ms-vård, på Älvsjömässan i Stockholm.

ECTRIMS är en årliga konferens för forskare och vårdpersonal och en förkortning för European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis. Årets konferens kommer att vara den 35:e i ordningen.

Neuro kommer finnas på plats, i Karolinska Institutets utställningsmonter, där de kommer informera om Combat ms-studien.

Vi kommer informera om vår verksamhet och ta del av så mycket nyheter som möjligt.

 
 
 
 
Skellefteå
 
Kommande aktiviteter
Ms-föreläsningar på olika platser i höst och vinter
Under hösten och vintern 2019-2020 kommer Neuro fortsätta med de populära ms-föreläsningarna på kvällstid på olika platser i Sverige. Föreläsningarna kommer att ha neurolog eller annan specialist på plats och vi kommer också bjuda in någon med egen diagnos som delar sina erfarenheter. Det kommer finnas tid för frågor, mingel och fika. Vi återkommer med datum när de är fastställda.

Föreläsningarna planeras på följande orter;
  • Jönköping
  • Kalmar
  • Stockholm
  • Norrköping
  • Skellefteå
  • Luleå
  • Vi planerar också att ha en föreläsning som är helt digital.

Föreläsningarna är ett samarbete mellan Neuros förbundskansliet, våra föreningar och ett läkemedelsbolag. Vi återkommer med detaljer när planeringen är klar.

Kontaktperson: Helene Landersten, helene.landersten@neuro.se, 076 001 70 24
 
 
 
 
Lyssna och titta - om ms
 
Tips!
Tv och podd om ms
Doktor Mikael (Mikael Sandström) har i veckan medverkat i både tv4:s nyhetsmorgon och i Läkarpodden med Tilde de Paula, för att prata om multipel skleros, ms.
 
 
 
 
Berättade om sin ms
Louise Hoffsten gäst hos Lasse Kronér
Sångerskan och artisten Louise Hoffsten fick diagnosen MS i mitten av 90-talet. Genom åren har hon alltid varit öppen om sin sjukdom och när hon gästade "Kronérs sommargäster" 17 augusti, berättade hon även om detta.

– Man vill ju bara bli behandlad normal. Jag vill vara Louise, som alltid, säger hon i programmet.
 
 
 
Stenar som tränar
 
Tung som en sten?
Träning hjälper - men svårt att orka med
Svår trötthet, även kallad fatigue eller hjärntrötthet, är vanligt hos personer med neurologiska diagnoser, till exempel ms.

Det som hjälper bäst mot tröttheten är oftast fysisk träning. Samtidigt kan tröttheten vara det största hindret för att orka träna. Caroline Feldthusen, forskare och fysioterapeut vid Centrum för Personcentrerad vård i Göteborg, GPCC, har tipsen för hur man kan bryta den negativa spiralen.
 
 
 
Interleukin-22
Hannes Lindahl belönas för insats inom neurologisk forskning
Hannes Lindahl, Syed Rahman och Lisa Mather vid Karolinska Institutet, delar på Lennmalms pris 2019, och belönas med 25 000 kronor och Lennmalms medalj i silver.

Lennmalms pris har till ändamål att främja yngre forskares förtjänstfulla arbeten över ämnen tillhörande det neurologiska, försäkringsmedicinska eller syfilidologiska forskningsområde. I år delas priset av tre forskare, en inom det neurologiska forskningsområdet samt två inom det försäkringsmedicinska forskningsområdet.

Forskning inom neurologi
Post doc Hannes Lindahl, Neuroimmunologiska enheten, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Motivering: "Hannes Lindahl har funktionellt utrett mekanismen för en genetisk association till IL22receptor II vid multipel skleros. Avhandlingen har titeln: "Interleukin-22 binding protein in multiple sclerosis and experimental inflammation models".
 
 
 
 
Vi skickar information om ms till dig som är medlem i Neuro och som har anmält intresse för den diagnosen. Du kan avregistrera dig från våra utskick längst ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
 
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

Neuro, Besök: Ågatan 12, Post: Box 4023 (Vegagatan 5), 172 34 Sundbyberg, Sweden
 
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet