Neuro Als 2020 April

Temanummer i läkartidningen
Neuro.se/als
 
Från World Muscle Society
Covid-19 och individer med neuromuskulära sjukdomar
Neuromuskulära sjukdomar (inklusive ALS) omfattar många olika diagnoser med starkt varierande funktionshinder även hos individer med samma diagnos. Det är därför svårt att ge specifika rekommendationer som är generaliserbara men följande rekommendationer är tillämpliga på många neuromuskulära sjukdomar.

Dessa rekommendationer har utformats för i första hand patienter, vårdgivare, icke-specialister inom vården och neurologer. Dessa avser också informera neuromuskulära specialister om ofta ställda frågor och basala servicebehov.

 
 
 
ice bucket challange
 
Temanummer
Neurodegenerativa sjukdomar - temanummer i Läkartidningen tidigare i vår
De neurodegenerativa sjukdomarna utgör ett av den medicinska forskningens stora mysterier och är en av sjukvårdens främsta utmaningar. Så skriver professor Sten Fredrikson i Läkartidningens temanummer, som kom ut i mars.

Bland artiklarna kan nämnas: God livskvalitet målet med vård och omhändertagande vid ALS, Caroline Ingre, Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm.
 
 
 
 
Mikroglia slutar fungera
"Vi vill transplantera friska immunceller till ALS-hjärnan"
Bob Harris är professor i immunterapi vid neurologiska sjukdomar vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. Han har en vild idé om hur man kan stoppa ALS – tömma hjärnan på immunceller och transplantera in nya. I en intervju i Karolinska institutets egen tidning Medicinsk vetenskap berättade han tidigare om sin forskning.
 
 
 
Neuro.se/als
Fler diagnosnyheter från Neuro
Neuro.se/als
Vi skickar information om als till dig som är medlem i Neuro och som har anmält intresse för den diagnosen. Du kan avregistrera dig från våra utskick längst ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

Neuro, Besök: Ågatan 12, 172 62 Sundbyberg, Post: Box 4086 , 171 04 Solna, Sweden
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet