Neuro aktuellt 2022-03

Det var på tiden: Rullstolsdans i Let´s dance
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
Till Neuro.se
För kännedom. Du får detta utskick för kännedom eftersom du är aktiv i Neuros föreningsliv, anställd på Neuros kansli eller sitter i Neuros förbundsstyrelse. Neuroaktuellt riktar sig till Neuros medlemmar och till andra intresserade som skrivit upp sig som prenumeranter på nyhetsbrevet.
 
 
 
 
Öppet brev
Våra tankar är hos Ukrainas befolkning
Det var med stor bestörtning och avsky som vi tog emot nyheten om Rysslands helt oprovocerade attack mot Ukraina natten till torsdagen den 24 februari. En attack som inte går att beskriva med ord. En attack mot allas vår frihet och demokrati.

Våra tankar är hos Ukrainas befolkning och inte minst de uppskattningsvis 2,7 miljoner människor som lever med olika funktionsnedsättningar och som drabbats hårt av bristande tillgänglighet till såväl skyddsrum som till livsviktiga läkemedel, sjukvård och hjälpmedel.

Som medlemsförbund i Funktionsrätt Sverige står vi givetvis helt bakom det öppna brev som European Disability Forum (EDF) som organiserar hela funktionsrättsrörelsen i Europa, riktat till alla parter; de europeiska institutionerna, till europeiska, ryska och ukrainska statschefer och till NATO.
 
 
 
Kolla om du är med!
Viktigt att ingå i det nationella kvalitetsregistret
I Sverige finns ett nationellt kvalitetsregister, Svenska neuroregister, där det ingår flera delregister för neurologiska diagnoser. Vet du om du ingår i ett delregister för din diagnos?

Syftet med de olika delregisterna är att fungera som viktiga verktyg för att förstå hur ett antal svåra sjukdomar bäst ska behandlas, men även ta tillvara patienternas upplevelse av sitt mående.

Genom att be sin neurolog att inkludera en i registret för sin diagnos, får man en förbättrad klinisk uppföljning, men bidrar även till en samlad nationell erfarenhet och uppföljning av hur olika behandlingar fungerar. Det är viktiga förutsättningar för att förbättra den framtida vården i hela landet.

Här förklarar Jan Hillert vad som är syftet med Svenska neuroregister. Jan Hillert är registerhållare för Svenska neuroregister och professor i neurologi.
 
 
 
 
 
Svensk "uppfinning"
Plats för rullstolsdans på bästa sändningstid
I veckan blev det känt att Aron Andersson blir en av kändisarna i årets upplaga av Let´s dance. I år intar Aron dansgolvet som första deltagare i rullstol tillsammans med proffsdansaren Jasmine Takács. Med start den 19 mars.

Vi ringde upp neuromedlemmen och inbitne rullstolsdansaren Terese Antonsson i Göteborg, för att få en kommentar.

Vad tänkte du när du fick veta detta?
- Det är jätte-jätteroligt att de ska ha med rullstolsdans i Let´s dance och vi har såklart tyckt att det har dröjt för länge!
Foto: Renata Kaleta.
 
 
 
Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.
 
Debatt i Dagens Medicin
”Klubba igenom primärvårdspropositionen”
Regeringens föreslagna primärvårdsreform innebär förändringar vi tror är absolut nödvändiga, skriver debattörer från Funktionsrätt Sverige och flera patientorganisationer, däribland Neuro.

Ur debattartikeln:
"Det råder olika uppfattning om vad regeringens föreslagna primärvårdsreform (prop 2021/22:72) kommer att innebära för patienten. Flera skribenter, bland annat i Dagens Nyheter 26 januari och Svenska Dagbladet 18 februari, har under de senaste veckorna uttryckt kritik mot reformen med argumentet att den kommer att begränsa möjligheten att välja vård."

"Kritiken bygger i väsentliga delar på rena missuppfattningar. Undertecknarna till denna artikel ser tvärtom fram emot den förändring av den nära vården, som ska diskuteras i socialutskottet i veckan inför riksdagens beslut i slutet av mars. Nu vill vi klargöra varför."
 
 
 
Följ debatten!
Neuro syns ofta i debatten. Ibland på egen hand och ibland tillsammans med andra aktörer. På neuro.se/debatt samlar vi allt på samma sida.
 
 
 
 
Vill du vara med?
Ung i Neuro
Är du ung medlem i Neuro och vill träffa andra i liknande situation? Nu är en arbetsgrupp igång med yngre medlemmar som utarbetar en föreläsningsserie med intressanta ämnen som vänder sig till just en yngre målgrupp. Mer information kommer när innehållet är klart. Först ut kommer det att handla om relationer och samliv. Boka datumet den 24 mars så kommer mer detaljer inom kort!

Var tredje torsdag är det digital träff med trevligt umgänge. Anmäl dig via nedan formulär om du vill delta. Följande datum är inplanerade: 3 mars, 24 mars, 14 april, 5 maj, 26 maj och 16 juni. Vi ses kl 20-21.30 vid de här träffarna. Varmt välkommen!
 
 
 
 
En hel månad
Neuropromenaden kommer tillbaka!
Förra årets Neuropromenad blev en stor succé. 125 lag deltog och bäst gick det för lag Annabananaannanas som samlade in 23 980 kr. Årets Neuropromenad är en månad lång. Från den 6 maj till den 6 juni. Den 19 april öppnar anmälan. Save the date!
 
 
 
 
Kolla in kalendern
Vad gör du nu i vår?
Här bjuder vi på några aktivitetstips från vårt föreningsliv. Fler aktiviteter hittar du i vår kalender på neuro.se/kalender. Klicka i "Visa endast digitala aktiviteter" så ser du bara de aktiviteter där du kan vara med via länk. Välkommen!
* = digitalt
 
 
 
Gilla, dela och kommentera
Gillar du Neuro och det vi står för? Hjälp oss synas i sociala medier!
Såhär kan just du bidra:
  • Leta rätt på Neuro på facebook och instagram (se länk här nedanför).
  • Gilla vår sida och kolla sedan de olika inläggen.
  • Varje gillamarkering, delning eller kommentar gör skillnad (även om du bara kommenterar genom att lägga upp ett hjärta, en blomma eller vad du känner för).

Tack för ditt bidrag!
Facebook
 
Twitter
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
 
 
 
Neuro.se/nyheter
Fler nyheter från Neuro
 
 
 
 
 
 
Neuro vill göra mer
Du vet väl att:
  • Varje insamlad krona hjälper oss att hjälpa fler: genom bidrag till forskning, rehabilitering, rekreation samt juridiska råd och diagnosstöd - för den som drabbats av neurologisk diagnos. Bli månadsgivare och gör skillnad - varje månad!
  • Ju fler vi blir som medlemmar - desto starkare blir vår röst! Genom ditt medlemskap ökar du tyngden bakom Neuros budskap till politiker och andra beslutsfattare om förbättrad neurologisk vård och rehabilitering.
 
Vi skickar information till dig som är medlem i Neuro, har prenumererat på vårt nyhetsbrev eller deltagit i någon av våra kampanjer. Du kan avregistrera dig från utskick längst ner i mejlet.
Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

Neuro, Box 4086, 171 04 Solna, Sweden

Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet