Neuro Aktuellt 2018-12-20
 
 
Inspelad föreläsning och Neuropodden
Om tålamodet att vara närstående
När en allvarlig neurologisk diagnos slår till och drabbar en person, påverkas hela den personens familj. Den som är skadad eller sjuk har sin kris att hantera men det gäller också den som är anhörig.

Lennart Björklund är en pigg 77-årig fortfarande aktiv psykoterapeut med många års erfarenhet att möta människor i olika situationer. Och inte minst när det handlar om att vara närstående eller anhörig till en person som har fått en mycket långvarig eller till och med kronisk diagnos/sjukdom med mindre eller större funktionsvariation.

Ta gärna del av den inspelade föreläsningen som Lennart genomförde tidigare i höstas i samarbete med Neuro. Läs mer i intervjun och lyssna på Neuropodden där Lennart berättar om utmaningarna som man ställs inför som närstående. Göteborgs stads anhörigkonsulent Tina Hermansson medverkar också och ger praktiska råd för den som är närstående och behöver hjälp för att orka med sin och familjens situation.
 
 
 
 
 
Lyckad juridisk rättshjälp
Fick ersättning för rullstol till rullstolsdans
Att dansa rullstolsdans är visserligen ett eget val, men kammarrätten noterar att dansen är viktig för Gudrun ur ett psykologiskt och socialt perspektiv, även om den inte är medicinskt nödvändig.

Gudrun beviljas rätt till handikappersättning med 53 procent av prisbasbeloppet, retroaktivt från och med januari 2015. Neuros rättsombudskoordinator Magnus Andersson ser ärendet som principiellt viktigt.
 
 
 
 
 
Dagens Industri Health Care
Hur ska morgondagens sjukvård bli patientnära?
Dagens Industri Health Care skapade ett kreativt seminarium i november 2018, där bland andra Lise Lidbäck, ordförande för Neuro medverkade och berättade sin traumatiska rehab-resa tillbaks från svåra skador efter bilolycka när hon också har en neurologisk diagnos.

Det har i många år talats om värdebaserad vård och personcentrerad vård. I praktiken är sjukvården svår att reformera, och mycket blir inte som det var tänkt. Men nu kommer förändringen. Den drivs av krafter utifrån, av ny teknik, av patienters förväntningar och av innovatörer som utmanar traditionella hierarkier. Lyssna på intervjuerna i Neuropodden.
 
 
 
 
 
Årets julkampanj
Du är inte ensam
Temat för Neuros julkampanj i år – Du är inte ensam. En kampanj som belyser att livet med neurologisk diagnos inte behöver vara ensamt. Filmerna med diagnosstödjare i olika sociala mediekanaler, som Facebook och Instagram, visar vår förståelse för människors vardag med neurologiska diagnoser.

Samtidigt visar filmerna att det finns en lösning och medmänniskor i samma situation, ett klick bort, nämligen hos Neuro. Håll utkik och dela gärna filmerna på Facebook och Instagram. Varmt välkommen att bli medlem och kontakta våra diagnosstödjare.
 
 
 
 
 
Neuro växer
Vi välkomnar två nya föreningar!
Fler vill engagera sig för att förbättra neurosjukvården, rehabiliteringen och forskningen. Första gången på nästan 10 år har det bildats, inte bara en utan, två föreningar.

Varmt välkomna hälsar Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro till föreningarna Neuro Rehab C-län och Neuro Ung med MS. Neuro blir starkare desto fler som tillsammans gör resan mot vårt mål. Personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
 
 
 
 
 
Ordförandebloggen
Ett skakigt och händelserikt år
År 2018 går mot sitt slut och det är snart dags att inleda helgfirandet. För oss på förbundskansliet har december månad varit brådare än vanligt, då flyttlasset gått från våra gamla lokaler i centrala Stockholm till ett betydligt lugnare och lummigare Sundbyberg. Vi håller nu som bäst på att göra oss hemmastadda i våra nya trevliga lokaler.

Det har på många sätt varit ett händelserikt och spännande år för Neuroförbundet.
 
 
 
 
 
Ny adress
Neuros rikskansli har flyttat till Sundbyberg
Onsdag den 12 december flyttade Neuros rikskansli in i nya lokaler i Sundbyberg väster om Stockholms city.
Besöksadress: Ågatan 12, i före detta Maraboufabriken i Sundbyberg.
Postadress: Box 4023, Vegagatan 5, 172 34 Sundbyberg.

Telefonnumret till Neuros växel är fortfarande 08-677 70 10.
 
 
 
 
 
God jul och gott nytt 2019!
Stort varmt tack för all delaktighet och engagemang under 2018! Vi önskar er alla en fin och fridfull jul med både vila, god mat och tid att umgås med nära och kära. Vi ser fram emot ett nytt inspirerande år tillsammans och önskar ett riktig gott nytt 2019!

Mellan jul och nyår (27-28/12) är rikskansliet stängt. Vi öppnar igen mellan nyår och trettonhelgen (2-4/1), men med begränsad service då några fortfarande är lediga.
Vi skickar information till dig som är medlem i Neuro eller som har deltagit i någon av våra kampanjer. Du kan avregistrera dig från utskick längst ner i mejlet.
Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
 
Neuroförbundets nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.
 
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet