LIFe - Vårens coronalärdomar sammanfattade

 


 

Vårens coronalärdomar sammanfattade

Johan Brun, senior medicinsk rådgivare på LIF, analyserar kontinuerligt coronapandemin och de medicinska lösningar som det forskas kring över hela världen. Han beskriver detta i LIFs Forskningsöversikt och i sina regelbundna krönikor (se sammanställning av vårens krönikor nedan). Vilka är de viktigaste lärdomarna av pandemin hittills – och hur ser han på framtiden?

Läs en intervjun med Johan Brun här.
 

Vårens samtliga krönikor:

27 mars

Besked behövs om effektiv covid-19-behandling

Läkemedelsföretag och akademiska institutioner arbetar intensivt med att utvärdera olika behandlingar. Nu gäller det att resultaten från olika studier snarast kan sammanföras så att rätt slutsatser kan dras.
Läs mer

 
3 april

Coronatester på bred front – viktigt med hög kvalitet

Regeringen vill nu utöka antalet tester för att kunna möjliggöra för icke infekterade och/eller de som haft en coronavirusinfektion att kunna återgå till arbetet. Men testerna måste vara kvalitetssäkrade.
Läs mer

 
8 april

När ska pandemin ta slut?

LIF fortsätter att rapportera om nya och pågående forskningsaktiviteter för att förebygga och behandla covid-19. Men den återkommande frågan som alla ställer sig är ”När ska denna pandemi ta slut?”.
Läs mer

 
21 april

Frågorna är fler än svaren – vad vet vi säkert?

Nu börjar vi se ett mönster tvärs Europa vad gäller smittsamheten. Av alla infekterade kommer cirka 10 procent behöva någon form av sjukhusvård, en mindre del intensivvård och vi ser en dödlighet på mellan en och fem procent.
Läs mer

 
24 april

Är pandemin förutsägbar eller måste vi vänta och se?

Det vimlar av spekulationer i pressen kring hur coronapandemin ska utvecklas. Hur kommer det att bli i Stockholm och hur annorlunda kommer utvecklingen se ut i resten av landet?
Läs mer

 
30 april

Fler studier, mer kunskap, stort tolkningsutrymme

Många länder har stängt ner, hälso- och sjukvården är under hårt tryck och vi behöver kunskap för att göra rätt insatser. Men hur ska vi kunna förstå all ny information, vad är fakta och vad är relevant?
Läs mer

 
8 maj

Vi börjar se ljuset i tunneln – men vi är inte där än

Även om vi börjar kunna se ljuset i tunneln så kommer vi framöver ha en tillvaro som i mycket fortfarande är starkt påverkat av coronaviruset. 
Läs mer

 
15 maj

Är vi alla snart smittade och hur många blir immuna?

Nya oroande uppgifter har kommit under veckan om låga nivåer av antikroppar hos befolkningen i olika länder.
Läs mer

 
22 maj

Dags att utvärdera den svenska strategin?

Kunde vi ha gjort något annorlunda? Hade det varit bättre? Det är frågor som kommer att vridas och vändas på den närmaste tiden.
Läs mer

 
29 maj

Har vi överskattat dödlighet och smittsamhet?

Debatten om vilken strategi som är effektivast när det kommer till att bekämpa den pågående coronapandemin fortsätter. För Johan Brun som nu följt utvecklingen i över tre månader är det en fråga som blir allt svårare att besvara.
Läs mer

 
5 juni

Nedgång men också nya utbrott – när ska det ta slut?

Hur ska vi agera under senpandemisk fas? Efter en tydlig nedgång av smittade, insjuknade och avlidna i Kina, Indien och Sydkorea ser vi i dagarna exempel på återfall.    
Läs mer

 
12 juni

Ett fortsatt oförutsägbart virus

Det finns flera teorier kring blodgruppers betydelse för om man blir sjuk. Forskningen börjar också bli alltmer intresserad av T-cellernas roll för hur drabbad man blir.
Läs mer

 
18 juni

Små steg mot ökad förståelse av viruset

Ny grundforskning lär oss mer om skillnaden i hur hårt olika personer drabbas. Nya resultat från en stor studie visar lovande resultat hos svårt sjuka i covid-19 efter behandling med äldre kortisonpreparat.
Läs mer

 
26 juni

Lovande nationell utveckling men fortsatt risk för lokala utbrott

Studier från Sahlgrenska akademin har visat att covid-19 kan ge kemiska hjärnskador och kliniska symtom men också att höga kortisondoser normaliserade skadliga ämnen. Statistiken visar att s.k. klusterspridning, ofta orsakas av enstaka, ofta symtomfria, infekterade individer som är tillsammans med andra under en längre tid och framför allt inomhus.
Läs mer

Twitter
Facebook
Website
 
Copyright © 2020 Läkemedelsindustriföreningens Service AB, All rights reserved.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet