Kognitiv rehabilitering är livsviktig

Kognitiv rehabilitering är livsviktig


Till Neuro.se
 
Väderkvarnar i Toledo
Överrörlig som en väderkvarn i kassakön? Mycket energikrävande och hög stressfaktor! Då gäller det att ha en egen personlig strategi för att hantera situationen. Här kan den kognitiva rehabiliteringen vara till stor hjälp. Foto: pixabay.com
Neuropsykologen:
Kognitiv rehabilitering är livsviktig
– Tänk dig själv att du är i en kassakö i en butik och plötsligt hamnar i en så kallad komplikationsfas, då symtomen blir extra tydliga. Du drabbas av att plötsligt bli helt stel och låst av symtomen, kan inte förflytta dig. Du glömmer pinkoden och kan knappt tala. Väldigt besvärligt och bara risken av att drabbas av detta innebär en stor stressfaktor för de här patienterna, säger Vuko Wahlfrid.

– Då gäller det att ha utvecklat en strategi och tagit dina mediciner. Andra kan bli överrörliga som "väderkvarnar". Mycket energikrävande!

Vuko Wahlfrid är neuropsykolog och ingår i Parkisonteamet vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Neuro har träffat henne för en intervju om vikten av kognitiv rehabilitering.
 
 
 
SR P4 gävleborg
P4 Gävleborg
Inslag om stamcellstransplantation vid ms och Neuros stöd till personer med ms
Neuros ordförande Lise Lidbäck i en intervju i Sveriges Radio P4 Gävleborg om vad Neuro gör för forskningen kring diagnosen ms. Bland annat om stöd till en studie om blodstamcellstransplantation. Också om Neuros stöd till medlemmar med ms.

Lise Lidbäck berättar i intervjun även om det stöd som Neuro kan ge till sina medlemmar som lever med den neurologiska diagnosen multipel skleros, ms. Dels i form av samtalsstöd via diagnosstödjare och dels i form av rättshjälp när medlemmen behöver ta del av samhällets sociala skyddsnät, men nekas hjälpen. Då kan Neuros rättsombud hjälpa till med att överklaga beslut för ny prövning.
 
 
 
 
Vem gör urvalet?
 
Debatt tillsammans med Funktionsrätt
Patientmedverkan måste ske på demokratisk väg
Allt oftare väljer sjukvårdsregionerna ut enskilda patienter för samverkan, som i princip bara representerar sig själva. Men vad gör patientmedverkan för nytta, om det inte är patienterna själva som får välja vem som ska representera dem? Det frågar sig Funktionsrätt Sverige (där Neuro är med) i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Funktionsrätt Sverige hävdar i debattartikeln att Sjukvårdsregionerna därmed stänger ute patientorganisationerna från inflytande i vårdutvecklingen i Sverige:

Dagens Samhälle den 8 oktober 2019.
 
 
 
 
Socialstyrelsens dnr: 4.3-24228/2018
REMISSVAR från Neuro: Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården
Kompetensutveckling, patientorganisationernas roll och Försäkringskassans agerande i sjukpenningärenden är några av punkterna som Neuro lyfter i sitt remissvar.

Neuro anser att det är bra att Socialstyrelsen fått i uppdrag att ta ett helhetsgrepp vad gäller patientsäkerhet. Vi ställer oss också i grunden positiva till det utkast på handlingsplan som vi fått ta del av. Mycket av det som står vet vi dock sedan länge och är ingen nyhet för någon inom hälso- och sjukvården.

Patientorganisationernas roll
Neuro vill att handlingsplanen pekar på möjliga åtgärder för att stärka hälso- och sjukvårdens aktörers patientsäkerhetsarbete genom att möjliggöra för patientorganisationer att bidra på systemnivå i än högre grad. Vi har också synpunkter på vad som idag klassas som vårdskada och förespråkar en bredare tolkning av begreppet – enligt patientlagens definition. Exempelvis bör Försäkringskassans agerande i sjukpenningärenden ses som en patientsäkerhetsfråga. Myndigheten går många gånger emot förskrivares expertbedömning och många patienter far därför illa och blir sjukare av socialförsäkringssystemet.

 
 
 
Enkätundersökning
Svenskarna med funktionsnedsättning och internet 2019 - ditt svar behövs!
I dagarna lanserades rapporten Svenskarna och internet 2019, som görs av Internetstiftelsen. Men hur ser det ut för den som har en funktionsnedsättning? Det vill Begripsam veta - och gör en egen undersökning. Ta chansen att ge din syn på saken!

Klicka på knappen här nedanför, om du vill komma till enkäten.

Har du frågor om enkäten eller om du vill svara på papper eller bli intervjuad, kontakta Kerstin Ivarson Ahlstrand på Begripsam, kerstin.ahlstrand@begripsam.se, 073-230 00 81.
 
 
 
Utedass
 
Poddtips
43 minuter podd om inkontinens
Vem som helst, ung eller gammal, man eller kvinna, kan tillfälligt eller under en längre tid få besvär med inkontinens. Det är ett vanligt problem vid neurologiska sjukdomar och skador.
 
 
 
Neuro.se/nyheter
Fler nyheter från Neuro
 
 
 
 
Vi skickar information till dig som är medlem i Neuro, har prenumererat på vårt nyhetsbrev eller deltagit i någon av våra kampanjer. Du kan avregistrera dig från utskick längst ner i mejlet.
Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

Neuro, Besök: Ågatan 12, Post: Box 4023 (Vegagatan 5), 172 34 Sundbyberg, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet