Kavernöst angiom i nytt ljus

Skådespelaren Bruce Willis drabbad av afasi
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌


 
 
Vanligt vid stroke
Skådespelaren Bruce Willis diagnostiserad med afasi
Afasi innebär nedsatt förmåga eller oförmåga att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva. Stroke är den vanligaste orsaken till afasi, men det förekommer även vid andra hjärnskador och sjukdomar. Skådespelaren Bruce Willis går i pension efter att ha diagnostiserats med afasi. Tidskriften Illustrerad vetenskap förklarar.
 
 
 
 
Måndag den 30 maj
Digital föreläsning om MS och graviditet
I samband med World MS Day den 30 maj kommer Neuro att uppmärksamma dagen med en inspelad föreläsning om forskning kring MS och graviditet. Denna forskning har Neuro gett bidrag till.

Vi välkomnar dig som är intresserad, själv har MS eller arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med MS.
 
 
 
TIPS: Anmäl dig idag!
Svenska skoliosföreningen bjuder in till föreläsning i Stockholm eller digitalt
Skoliosföreningen meddelar att Dr Hans-Rudolf Weiss, ortopedkirurg och sonson till Katharina Schroth, som utvecklade och banade väg för Schroth-metoden i Tyskland på 20-talet kommer och föreläser den 23 april i Stockholm. Anmäl dig senast 21 april.
 
 
 
 
Anders Glenmark drabbad
Ökad kunskap om immuncellernas roll vid kavernöst angiom
Vid sjukdomen kavernöst angiom uppstår missbildade blodkärl i hjärnan, ryggmärgen eller ögats näthinna. I en ny studie visar forskare från Uppsala universitet att vita blodkroppar och proteinstrukturer som är kopplade till immunsvaret ansamlas i anslutning till de missbildade kärlen. Fynden stöder att inflammation har betydelse för utvecklingen av kavernöst angiom, enligt en nyhet från Uppsala universitet.
 
 
 
Siffror från Socialstyrelsen
Fler döda i stroke under pandemin
År 2020 ökade antalet avlidna personer i stroke i Sverige. Det visar en statistikrapport med siffror från Socialstyrelsen. I rapporten framgår att både insjuknande och dödlighet minskar över tid, medan ett trendbrott i dödligheten uppstod under det första pandemiåret. Dessutom var könsskillnaderna sett till dödlighet större än på länge.
 
 
 
 
Distraherar
Nostalgiska föremål kan lindra smärta
Nostalgiska föremål och händelser kan lindra smärta genom distraktion, enligt en artikel i DN i påskhelgen. Forskningen från Kina om hur hjärnan reagerar på smärta kan ge nya metoder för att förebygga och lindra akut eller långvarig smärta, skriver tidningen och hänvisar till den vetenskapliga tidskriften The Journal of Neuroscience.
 
 
 
En medlemsförmån
Diagnosnytt neurologi - ett nyhetsbrev för dig som är medlem i Neuro
Du läser just nu nyhetsbrevet Diagnosnytt neurologi från Neuro. Kanske hör du till dem som brukar få något eller några av våra diagnosnytt om en eller flera intressediagnoser (exempelvis MS, NMD, stroke, parkinson)? I så fall kommer du att fortsätta få dem precis som tidigare.

Denna utgåva blir då ett komplement, ett par gånger per termin, och kommer berätta lite bredare om nyheter runt neurologiska diagnoser och symtom. Det kan handla om nyheter som berör flera diagnoser, men också om diagnoser som är så sällsynta att de aldrig annars får ett eget nyhetsbrev. Tanken är att det trots allt finns mycket som förenar, även om diagnoserna är olika.

Kanske är det här ditt första diagnosnytt?
Är du medlem i Neuro, men intresserad av någon av de mindre vanliga diagnoserna? Eller har du inte angett någon intressediagnos alls - då har du kanske aldrig fått ett enda diagnosnytt hittills? Det vill vi ändra på från och med nu!

Ändra eller lägg till intressediagnos
Genom att logga in med BankID på Mina sidor, kan du själv kolla vilka intressediagnoser som du har valt. Där kan du även ändra eller lägga till intressediagnoser. Eller så kontaktar du: medlemsuppgifter@neuro.se / 08-677 70 10 och ber dem uppdatera dina uppgifter.

Avprenumerera
Och om du tycker att det räcker med de mejl du redan får - kan du enkelt avsäga dig detta Diagnosnytt neurologi genom att klicka på knappen "Nej tack!" här under. Vill du avsäga dig alla nyhetsbrev från Neuro så gör du det via länken längst ner i detta mejl.

 
 
 
 
Gå, rulla eller spring!
Anmäl dig till Neuropromenaden 2022
6 maj till 6 juni genomförs den årliga Neuropromenaden. Målet med Neuropromenaden är att samla in så mycket pengar som möjligt till forskning om neurologiska sjukdomar och symtom, exempelvis MS, Parkinson, ALS, stroke och polyneuropati.. Deltagandet är enkelt. Ta en promenad – ge en gåva. Du kan göra det ensam, tillsammans med vänner, arbetskamrater eller någon av Neuros lokalföreningar.

Alla människor mår bra av att röra på sig. Promenaden pågår en hel månad. Du kan alltså gå en eller flera gånger. Du kan delta när du vill under perioden. Promenaden kan vara fysisk eller digital, du väljer själv hur du eller ditt lag gör. Alla kan vara med. Alla får vara med!

Genom att delta är du med och medvetandegör att en halv miljon personer i Sverige lever med en neurologisk diagnos.
 
 
 
 
Framåt med ljus
Skor med laserpekare kan hjälpa vid parkinson
Parkinsons sjukdom gör ibland så att patientens muskler fryser till och gör det omöjligt för patienten att röra sig. Nu har forskare i Nederländerna testat skor med laserpekare, för att hjälpa personer med parkinson.
 
 
 
Du följer väl Neuro i sociala medier?
Facebook
 
Twitter
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
 
 
 
 
Kolla in Neurokalendern
Snack, handarbete eller fika?
Många av aktiviteterna inom Neuro sker hos våra olika föreningar, spridda över hela landet. Kolla i vår kalender för att hitta aktiviteter i din närhet. Eller digitala aktiviteter som du kan vara med på var du än bor. Tips: Använd filtreringsfunktionen för att sortera ut det som passar dig (förening, ort eller digitalt).
 
 
 
 
Sista anmälningsdag 24 april
Familjevecka på Valjeviken
Dags att anmäla sig till Neuros familjevecka på Valjeviken 18-23 juli 2022. Under en vecka ges möjligheten att på vackra anläggningen Valjeviken vid havet i Sölvesborg erbjuds Neuros medlemmar möjligheter att tillsammans med sin familj ha en spännande, rolig vecka tillsammans. Många har genom åren hittat vila och ett positivt och välbehövligt avbrott från vardagslivet under sommarveckan på Valjevikens kursgård i Blekinge.
 
 
 
Ny medlemsförmån
Anhörigstödjare
Sedan en tid tillbaka erbjuder Neuro även en möjlighet för den som är anhörig, att få tala med en medmänniska som är anhörigstödjare. Det fungerar på samma sätt som med de diagnosstödjare som finns inom Neuro sedan tidigare:

Ring vår stödväxel och be att få samtal med någon av våra anhörigstödjare: 08 677 70 11. Du kan också mejla anhorig@neuro.se om du bara vill ha en skriftlig dialog.
 
 
 
 
Tack - du är viktig!
Ditt medlemskap gör skillnad!
Det är tack vare dig och andra medlemmar som Neuro kan ge råd och stöd, ordna föreläsningar, erbjuda gemenskap, sprida nyheter, påverka beslutsfattare och ge stöd åt forskning inom neurologiska sjukdomar.
 
 
 
Ny medlemsförmån
Skapa framtidsfullmakt via Neuro
Nu lanserar vi en helt ny medlemsförmån: Kostnadsfri hjälp att upprätta framtidsfullmakt via Neuro och vårt samarbete med den digitala tjänsten Lawly. Ett riktigt bra erbjudande som många redan utnyttjat. Gör det du också.
 
 
 
Neuro.se/nyheter
Fler nyheter från Neuro
 
Vi skickar information om neurologiska diagnoser till dig som är medlem i Neuro. Du kan avregistrera dig från våra utskick längst ner i mejlet.

Tel: 08-677 70 10
Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
 
Neuros nyhetsbrev produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.
 för att bli borttagen från deras lista.
Neuro, Box 4086, 171 04 Solna, Sweden
 
Email Marketing by ActiveCampaign

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet